Şanlıurfa'da kazı çalışmalarına 40 milyon lira bütçe ayrıldı Şanlıurfa'da kazı çalışmalarına 40 milyon lira bütçe ayrıldı

Rönesans döneminin ünlü ressamlarından Titian'a ait kayıp bir başyapıt, uzun yıllar sonra rekor bir fiyata satıldı. "Rest on the Flight into Egypt" adlı tablo, 16. yüzyılın başlarında Titian tarafından resmedilmiş ve birçok hırsızlık girişiminin ardından İngiltere'nin başkenti Londra'daki Christie's Müzayede Evi'nde açık artırmaya çıkarıldı. Müzayedeciler, tablonun 20,6 milyon euroya (17,5 milyon sterlin) alıcı bulmasıyla yeni bir dünya rekoru kırıldığını duyurdu.

Tablo, 1510 yılına tarihleniyor ve ilk olarak 19. yüzyılın başlarında Napolyon'un askerleri tarafından Viyana'daki Belvedere Sarayı'ndan çalınmıştı. 1878 yılında 4. Bath Markisi tarafından satın alındıktan sonra İngiltere'deki Longleat House'da sergileniyordu, ancak 1995 yılında buradan da çalındı.

2002 yılında Londra'da bir otobüs durağında eski Scotland Yard dedektifi Charles Hill tarafından bir poşetin içinde tesadüfen bulunan tablo, sanat dünyasında büyük bir sürprize neden olmuştu. Christie's Müzayede Evi'nin "Eski Ustalar Bölümü" Global Yöneticisi Andrew Fletcher, tablonun Titian'ın renk kullanımı ve insan formunun doğal dünyadaki temsili konusundaki öncü yaklaşımının olağanüstü bir örneği olduğunu vurgulayarak, eserin müzayede piyasasında önemli bir yer edindiğini belirtti.

"Rest on the Flight into Egypt" tablosu, Titian'ın erken dönem eserlerinden biri olarak sanat tarihindeki değerini koruyor ve Christie's Müzayede Evi tarafından açık artırmaya sunulması sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Editör: Ömer Faruk Bostancı