Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bloomberg HT'ye verdiği röportajda, dolar/TL kurunun ihracatçılar açısından kritik bir seviyede olduğunu belirtti. Gültepe, mevcut kurun en az 37 olması gerektiğini savunarak, şirketlerin başa baş noktasını yakalayabilmesi için bu seviyenin zaruri olduğunu vurguladı.

Ordu'da oltayla avlanan 1 kilogramlık mezgit 500 liraya satıldı Ordu'da oltayla avlanan 1 kilogramlık mezgit 500 liraya satıldı

Gültepe, altı aylık ihracat performansını değerlendirirken, "Şirketler açısından baktığınızda zarar var, zararın en büyük sebebi girdi maliyetlerinin yükselmesi. Şirketlerin başa baş noktasını yakalayabilmesi için kurun 32,5 yerine 37 olması gerekiyor. Geçen seneki cironun aynısını bu yıl da yapıyorsun ama geçen sene başa baş noktasındaydın, bu yıl zarar etmemek için kurun 37 olması gerekiyor. Bir ay yüzde 10 zarar yapıyorsun, iki ay zarar yapıyorsun, sonra farklı önlemler almak zorunda kalıyorsun; küçülme politikalarına başvuruyorsun, istihdam azalıyor, müşteri kaybediyorsun" dedi.

Gültepe ayrıca, "Diğer ülkelere göre dolar bazında yüzde 40-50 daha pahalıyız" ifadesini kullanarak, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için kurun daha yüksek bir seviyede olması gerektiğine dikkat çekti. Bu açıklamalar, ihracatçıların maliyet baskısı altında olduğunu ve döviz kuru seviyesinin ihracat performansını doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı