İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Alağaş’ın görevden alınma gerekçesini şu ifadelerle duyurdu:
"Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2023/113 Esas ve 2025/23 karar sayılı dosyasında, 'PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu nedenle Anayasa'nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47’nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddeleri uyarınca Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”
31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Siirt Belediye Başkanlığı’nı kazanan DEM Partili Sofya Alağaş, gazeteci olduğu dönemde yaptığı haberler nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılanıyordu. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasında, mahkeme heyeti Alağaş’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Mahkeme ayrıca, Alağaş hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirdi ve adli kontrol hükümlerine uymaması halinde tutuklanmasına karar verdi. Duruşmaya Alağaş katılmazken, DEM Parti milletvekilleri, avukatları ve parti yöneticileri de izleyici olarak yer aldı.
Kararın ardından İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlığı görevine Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya’yı atadı. Belediye binasına Türk bayrağı asılırken, DEM Partili yöneticiler ve vatandaşlar belediye önünde toplanarak kayyum kararını protesto etti.
Siirt Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte, 31 Mart seçimlerinden bu yana kayyum atanan DEM Parti yönetimindeki belediye sayısı sekize yükseldi. DEM Parti yaptığı açıklamada, “Bu kayyum atamaları halkın iradesini yok saymaktır. Oy veren herkes cezalandırılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Siirt Belediyesi’ne yapılan kayyum ataması, muhalefet partileri tarafından da tepkiyle karşılandı. Kayyum atamalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan muhalefet, bu tür kararların halkın seçme hakkını ihlal ettiğini belirtiyor.