Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda, North Paris Arena'da gerçekleştirilen kadınlar 66 kilo kategorisi müsabakasında İtalyan boksör Angela Carini ile Cezayirli Imane Khelif karşı karşıya geldi. Maçın ilk 46 saniyesinde Carini, aldığı sert darbeler sonucu mücadeleden çekilmek zorunda kaldı.

Bu olayın ardından, Imane Khelif'in kariyeri yeniden gündeme geldi. Khelif'in 2023 Dünya Boks Şampiyonası'nda çeşitli testleri geçememesi, cinsiyet uygunluk testleri dahil, tartışmaları körükledi.

IBA'dan IOC'ye müdahele

Uluslararası Boks Birliği (IBA), IOC'ye gönderdiği mektupta şu bilgileri paylaştı:

"24 Mart 2023 tarihinde, IBA, Lin Yu-ting ve Imane Khelif'i 2023'te Yeni Delhi'de düzenlenen Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye etti. Diskalifiyenin nedeni, IBA Yönetmeliğinde belirtilen kadınlar müsabakasına katılmak için gerekli uygunluk kriterlerini karşılamamalarıdır. Bu sporcular, testosteron testine tabi tutulmamış olmakla birlikte, diğer detayları gizli olan bir testten geçmişlerdir. Testler, her iki sporcunun da gerekli uygunluk kriterlerini karşılamadığını ve diğer kadın sporculardan rekabet avantajına sahip olduklarını ortaya koymuştur."

Türkiye'nin başvurusu

Türkiye Boks Federasyonu, IOC'ye başvurarak Khelif'in diskalifiye edilmesini talep etti. Başvuruda, Khelif'in cinsiyet uygunluk testleri ve diğer gerekli testleri geçemediği vurgulanarak, bu nedenle organizasyondan diskalifiye edilmesi gerektiği ifade edildi.

Trezeguet, Al Rayyan’a geçici transfer oldu Trezeguet, Al Rayyan’a geçici transfer oldu

IOC'den red cevabı

IOC, IBA ve Türkiye Boks Federasyonu'nun başvurularını reddetti. IOC'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki boks müsabakalarına katılan tüm sporcular, müsabakalara uygunluk ve giriş düzenlemeleri ile Paris 2024 Boks Birimi tarafından belirlenen tıbbi düzenlemelere uyarlar. Önceki olimpiyat boks müsabakalarında olduğu gibi, sporcuların cinsiyeti ve yaşı pasaportlarına göre belirlenir. 2023'teki IBA Dünya Şampiyonası'ndan sonra aniden diskalifiye edilen sporculara yönelik bu saldırı, uygun prosedürlerin izlenmediği bir karar olarak değerlendirilmektedir. Uygunluk kuralları müsabakalar sırasında değişmemeli ve değişiklikler uygun süreçlere ve bilimsel kanıtlara dayanmalıdır."

Editör: Ömer Faruk Bostancı