Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartları ile aşırı harcama yapan ve lüks tüketim gerçekleştirenlerin gelirlerini ve vergi yükümlülüklerini mercek altına aldı. Vergi Denetim Kurulu (VDK), gelir beyan etmeyen ancak yüksek harcamalarda bulunan mükellefleri takibe aldı.

Bakan Mehmet Şimşek'in, "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." mesajı doğrultusunda, lüks araç sahiplerinin gelir beyanları inceleniyor. VDK, 7 bin 885 lüks araç sahibinin gelir kaynaklarını araştırarak, gelir beyanı olmayan veya şirket ortaklığı bulunmayan mükellefleri tespit etti.

Yapılan incelemelerde, 3 bin aracın gerçek kişiler adına kayıtlı olduğu ve bu kişilerin büyük çoğunluğunun bir şirket ortaklığı veya gelir beyanı bulunmadığı belirlendi. 780 araç ise mükellef olmayan kişilere ait olup, bu kişilerin herhangi bir gelir kaynağı da bulunmuyor.

İncelemeler sonucunda, 500 araç sahibi, kayıt dışı kazanç şüphesiyle vergi incelemesine sevk edildi. VDK, lüks araçların hangi gelir kaynağı ile alındığını tespit ederek, vergilendirilmesini sağlayacak. Ayrıca, yasal bir gelir kaynağı bulunmayanlar için kara para araştırması yapılacak.

Bakan Şimşek, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor. Gelir beyan etmediği halde yüksek harcaması olan mükelleflere yönelik denetimleri yoğunlaştırıyoruz. Vergide adaleti artırmaya yönelik uygulamalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

TCMB ve Suudi Arabistan Merkez Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı TCMB ve Suudi Arabistan Merkez Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı

Bu kapsamda, Bakanlık, lüks tüketim ve aşırı harcamaların gelir beyanları ile uyumlu olup olmadığını incelemeye devam edecek ve gerekli görülen durumlarda kapsamı genişleterek bu tür denetimleri sürdürecek.

Editör: Ömer Faruk Bostancı