Alman hava yolu şirketi Lufthansa'ya ait bir uçağın pilotu, Tel Aviv'deki Uluslararası Ben-Gurion Havalimanı'na inmeyi reddederek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yöneldi. İsrail devlet televizyonu KAN, pilotun mürettebatın İsrail'e gitmeye hazır olmadığı gerekçesiyle bu kararı aldığını bildirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Harris'in mitingi sırasında Filistin yanlısı slogan atan gösterici salondan çıkarıldı ABD Başkan Yardımcısı Harris'in mitingi sırasında Filistin yanlısı slogan atan gösterici salondan çıkarıldı

KAN'ın haberine göre, Münih'ten kalkan ve Tel Aviv'e inmesi planlanan uçak, teknik sebeplerle GKRY'nin Larnaka kentindeki bir havalimanına indi. Yolculara, uçağın İsrail'e gidip gitmeyeceği konusunda daha sonra bilgi verileceği açıklandı. Uçak, GKRY'nden Almanya'ya geri dönerken, yolcuların Larnaka'da inmelerine izin verildi ancak bagajların uçakta kalacağı ve Almanya'ya döneceği belirtildi.

İsrail'in artan gerginlik ortamı sebebiyle ABD'li hava yolu şirketleri Delta ve United, Ben-Gurion Havalimanı'na varışlı uçuşlarını bir sonraki duyuruya kadar iptal etti. Lufthansa ve Flydubai de benzer kararlar alarak uçuşlarını durdurdu.

Olayın arka planında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da kaldığı konuta yapılan suikast saldırısı yer alıyor. İran ve Hamas, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Bu durum, bölgede artan gerginliklerin hava yolu şirketlerinin güvenlik endişeleriyle uçuşlarını iptal etmesine yol açtı.

Bu gelişmeler, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün öldürülmesiyle daha da tırmandı. Şükür, 1983'te Beyrut'taki ABD Deniz Piyadeleri kışlasının bombalanmasında rol aldığı iddiasıyla Washington'un arananlar listesinde yer alıyordu.

Editör: Ömer Faruk Bostancı