Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz alım bedelinde yapılan %38,1'lik artışın Türkiye genelinde konut fiyatlarına etkisinin %24,4 olacağını açıkladı. EPDK'dan yapılan açıklamada, nihai faturalarda belirleyici olan birim gaz alım bedelinin sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında ortalama %24,4'lük bir artış yaşanacağı belirtildi.

Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğinin en önemli unsuru gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içerisinde kalmasıdır Bakan Yumaklı: Gıda arz güvenliğinin en önemli unsuru gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içerisinde kalmasıdır

Açıklamada, "Diğer bir deyişle, 1 metreküp doğalgazın fiyatı nihai olarak ortalama 7,6 TL'den 9,4 TL'ye çıkmıştır." ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, yıllık tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi hariç kullandıkları doğalgazın satış fiyatının Türkiye geneli için ortalama %28,7 oranında arttığı belirtildi. Bu tüketiciler için 1 metreküp doğalgazın fiyatı, ortalama 11,8 TL'den 15,2 TL'ye yükseldi.

EPDK'nın açıklaması, doğalgaz fiyatlarındaki artışın konut ve serbest tüketici faturalarına nasıl yansıyacağını detaylandırarak kamuoyunu bilgilendirdi. Yeni fiyat artışları, vatandaşların enerji maliyetlerinde önemli bir artışa neden olacak gibi görünüyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı