Kuzey Kore, Covid-19 pandemisinin tetiklediği yaklaşık beş yıllık kapanmanın ardından, Aralık ayında yabancı turizme yeniden açılmayı planlıyor. Pekin merkezli Koryo Tours ve Çin merkezli KTG Tours, Kuzey Kore'nin Aralık 2024 itibarıyla turist kabul etmeye başlayacağını doğruladı.

Koryo Tours, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Yerel ortağımız Samjiyon kentine ve muhtemelen ülkenin geri kalanına turizmin Aralık 2024'te resmen yeniden başlayacağını teyit etti" ifadelerini kullandı. Benzer bir açıklama yapan KTG Tours ise Facebook sayfasından, "Turistlerin bu kış Samjiyon'a (Paektu Dağı bölgesi) gidebilecekleri söylendi" dedi.

Samjiyon, Kuzey Kore'nin kutsal kabul edilen Paektu Dağı'na açılan bir kapı niteliğinde olup, resmi anlatılara göre merhum Kim Jong-il'in doğduğu yer olarak biliniyor. Kim Jong-un, kentte daireler, oteller ve bir kayak merkezi içeren büyük projelere kaynak ayırarak burayı "sosyalist ütopya" olarak tasarladı.

İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü

Kuzey Kore, Covid-19 salgınından korunmak amacıyla 2020'nin başlarında sınırlarını kapatmış ve kendi vatandaşlarının bile ülkeye girmesi yıllarca engellenmişti. Ancak 2023'ün ikinci yarısında, mahsur kalan vatandaşların dönüşlerine izin veren uluslararası uçuşların yeniden başlamasıyla sınırların açılma işaretleri gelmeye başladı. Şubat 2024'te bir grup Rus turist, Moskova ile Pyongyang arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaştığı bir zamanda ülkeyi ziyaret etti.

Pandemiden önce, Kuzey Kore’ye turizm sınırlıydı ve her yıl yaklaşık 5.000 Batılı turist ülkeyi ziyaret ediyordu. ABD vatandaşları, Amerikalı öğrenci Otto Warmbier'in hapse atılması ve ölmesinin ardından Washington'ın ülkeye seyahati yasaklamasından önce, pazarın yaklaşık %20'sini oluşturuyordu.

Koryo Tours, beş yıllık bir aranın ardından yeniden başlayan turizmin ilk günlerinin sorunsuz geçmeyebileceği konusunda uyardı. "Erken turlardan birine katılmayı umanlar için, işlerin normalden biraz daha kaotik geçebileceğini vurgulamak istiyoruz" dedi.

Bu gelişme, Kuzey Kore’nin turizm sektörü ve ekonomik ilişkiler açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı