Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi'ndeki Direkli Mağarası'nda, 2007 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor. Bu süreçte bulunan dördüncü mezar, kazı ekibini şaşırttı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, önceki mezarların 2009, 2019 ve 2023 yıllarında bulunduğunu belirtti.

Erek: "Önemli bir buluntu"

Kazı çalışmalarının yapıldığı Aziz Konstantin ve Helana Manastırı turizme kazandırılacak Kazı çalışmalarının yapıldığı Aziz Konstantin ve Helana Manastırı turizme kazandırılacak

Doç. Dr. Erek, mezarların bugüne kadar elde edilen en önemli bulgular arasında yer aldığını ifade etti. Direkli Mağarası'nda yürütülen kazılarda 12.540 yıl öncesine kadar uzanan karbon 14 sonuçlarına ulaşıldığını belirten Erek, bu yılki kazılarda bulunan mezarın yaklaşık 14.500 yıl öncesine ait olduğunu düşündüklerini söyledi.

Dikdörtgen şekilli ve sırt üstü gömü

Yeni bulunan mezarın, fiziksel olarak daha önceki üç mezardan farklı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erek, şunları kaydetti: "Kazı alanında, bu yıl net bir şekilde daha önce görmediğimiz köşegenli bir dikdörtgen yapıda bir mezar yerinin düzenlendiğini gördük. Bu mezar, cenin pozisyonunda değil, sırt üstü yatırılmış doğrusal bir gömü biçimiyle yapılmış. Etrafı dikdörtgen taşlarla 90 derecelik açılarla dizilerek gerçekleştirilmiş."

Titiz kazı çalışmaları

Kazı çalışmalarında büyük bir titizlikle ilerlediklerini belirten Erek, "Arkadaşlarımız kazı yaparken milimetrik bir dikkatle çalışmak zorundalar. Her türlü arkeolojik materyal olduğu yerde bırakılarak fotoğraflanır, çizilir ve koordinatları alınır. Bu, bulduğumuz her materyali sağlam birer kanıt olarak gelecek nesillere bırakmamızı sağlıyor" dedi.

Gelecek nesillere sağlam kanıtlar

Erek, elde edilen bulguların önemine vurgu yaparak, "Bu yıl ulaştığımız veriler, tarihin çok daha erken dönemlerine ışık tutuyor. Geçmiş kültürlerin değişimlerini anlamamızı sağlayan bu tür buluntular, tarih yazımında önemli bir yer tutacak" ifadelerini kullandı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı