Araçların kent iklimine etkisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul’da kayıtlı araç sayısı 6 milyona yaklaştı. Prof. Dr. Toros, bu yoğunluğun şehirdeki hava kirliliğini artırdığını ve trafiğin oluşturduğu dur-kalk hareketlerinin atmosfere daha fazla kirletici salınımına yol açtığını söyledi. Toros, “Araçlar, egzoz gazları ve lastik aşınmasıyla atmosfere karbonmonoksit ve diğer zararlı maddeleri bırakıyor. Bu durum hem insan sağlığını hem de hava kalitesini olumsuz etkiliyor” dedi.

Şehir ısı adası ve kar yağışına engel

Toros, şehirlerdeki yoğun yapılaşma ve araç sayısının artışıyla oluşan “şehir ısı adası” etkisinin, sıcaklığın yüksek seyretmesine neden olduğunu ifade etti. “Kar yağışı için 0 derece veya altı sıcaklık gerekiyor. Ancak şehir ısı adası etkisi nedeniyle İstanbul’un merkezinde sıcaklık 2 dereceye kadar çıkabiliyor. Araç sayısı bu kadar fazla olmasaydı, sıcaklık daha düşük seviyelere inebilir ve kar yağışı gerçekleşebilirdi” diyen Toros, bu durumun kentin iklim yapısını önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.

Apple ve Nvidia’dan dev oyun anlaşması! Apple ve Nvidia’dan dev oyun anlaşması!

Sağlık ve çevresel riskler

Prof. Dr. Toros, motorlu taşıtların neden olduğu hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hava kirliliği her yıl dünya genelinde 7 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Toros, “Kirli hava solunduğunda, ciğerlerden başlayarak kalp ve beyne kadar uzanan ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor. Bu nedenle büyük şehirlerde toplu taşıma kullanımının teşvik edilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Çözüm önerileri

Araç trafiğinin ve dolayısıyla kirliliğin azaltılmasına yönelik önerilerde bulunan Toros, toplu taşımanın yaygınlaştırılması ve paylaşımlı araç kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, araç kullanıcılarının daha bilinçli hareket etmeleri, örneğin hızlanma ve frenleme alışkanlıklarını düzenlemeleri gerektiğine dikkat çekti. Toros, “Basit gibi görünen bu değişiklikler, emisyon miktarını önemli ölçüde düşürebilir” diye ekledi.

Uzun vadeli riskler

Prof. Dr. Toros, İstanbul’da her geçen gün artan araç sayısının, şehir trafiğini ve hava kalitesini daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu. “Eğer bu sorunlar çözülmezse, hem sağlık hem de çevre açısından çok daha büyük risklerle karşılaşacağız” diyen Toros, bireyleri ve yetkilileri sürdürülebilir çözümler üretmeye davet etti.

Editör: Haber Merkezi