Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), başkasına ait POS cihazı kullananlara yönelik özel usulsüzlük cezası düzenlemesi hakkında bir açıklama yaparak, mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olmasının cezaya tabi fiiller arasında yer almadığını belirtti.

GİB, yaptığı yazılı açıklamada, kısa süre önce yapılan kanuni düzenlemeyle mükelleflerin, kendi adlarına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla tahsilat yapmaları durumunda, bu mükelleflere ve cihazları kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesileceğini ve bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının 20 milyon lirayı geçemeyeceğini hatırlattı.

Bu düzenlemenin kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada, mükelleflerin banka tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki ya da sanal POS cihazını bayii, alt bayii ve benzeri ilişki kapsamında aralarındaki sözleşmeye istinaden başka iş yerlerine kullandırmaları durumunda cezaya muhatap olup olmayacaklarına dair tereddütler giderildi.

Eylül ayı kira artış oranı belli oldu: Ev sahipleri ve kiracıların dikkatine! Eylül ayı kira artış oranı belli oldu: Ev sahipleri ve kiracıların dikkatine!

Açıklamada, bankacılık mevzuatına uygun olarak bayi-alt bayi ilişkisi ve benzeri ilişkiler kapsamında kendilerine tahsis edilen POS cihazını kullandıran ve bu cihazlar vasıtasıyla tahsilat yapan mükelleflerin, kanunda belirtilen yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeleri şartıyla cezaya tabi olmayacakları ifade edildi.

Ayrıca, müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olması durumunda ceza kesilip kesilmeyeceği konusuna da açıklık getirilerek, mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olmasının düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında sayılmadığı vurgulandı. Ödemeyi yapan kart sahibinin kim olduğunun önemli olmadığının altı çizildi ve başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanmayacağı belirtildi.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı