Hindistan hava savunmas güçleniyor Hindistan hava savunmas güçleniyor

KAI'nin Uluslararası İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Shin Dong Hak, Filipinler’in talebi üzerine hazırladıkları teklifin detaylarını paylaştı. Bu paket, PAF’ın mevcut 12 FA-50PH filosunun yükseltilmesi, 12 yeni FA-50 Block 20 hafif taarruz uçağının ihracatı ve KF-21 Boramae savaş uçaklarının potansiyel satışını içeriyor. Toplamda 61,2 milyar Filipin pezosu (PHP) bütçesi olan PAF, bu teklifi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

PAF’ın bütçe kısıtlamalarına rağmen KAI, Entegre Lojistik Destek (ILS) dahil olmak üzere 10 adet KF-21 Block I savaş uçağının 1. aşama bütçesi dahilinde satın alınabileceğini belirtti. KF-21 Block I, daha çok hava-hava muharebe yeteneklerine odaklanan bir varyant olup, 2024-2028 yılları arasında üretilecektir. Ayrıca, 2028’e kadar KF-21 Block II yükseltmesinin de hazır olacağı ve bu yükseltmenin daha geniş hava-yer görevlerini kapsayacağı açıklandı.

KF-21 Boramae'nin özellikleri ve geleceği

KF-21 Boramae, Güney Kore tarafından geliştirilmiş 4.5 nesil çok amaçlı bir savaş uçağıdır. Proje, Güney Kore Hava Kuvvetleri’ndeki eski modellerin yerini almak amacıyla geliştirilmiş olup, Endonezya’nın da dahil olduğu uluslararası iş birliği ile desteklenmiştir. Bu uçak, Güney Kore’nin yabancı tedarikçilere bağımlılığını azaltarak yerli üretim kabiliyetlerini artırmayı hedeflemektedir.

KF-21, Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarı, kızılötesi arama ve izleme (IRST) sistemi ve elektro-optik hedefleme podları (EOTGP) gibi gelişmiş teknolojilerle donatılmıştır. Uçak, Block I, Block II ve Block III olmak üzere farklı varyantlara sahip olacak şekilde planlanmıştır. Block I, hava-hava yeteneklerine odaklanırken, Block II hava-yer görevlerini destekleyecek. Block III ise gelişmiş gizlilik özellikleri ve insansız sistem entegrasyonunu içerecek.

Filipinler’in çok amaçlı savaş uçağı programı

PAF, uzun süredir hava kuvvetlerini modernize etme planları üzerinde çalışıyor. DND (Filipin Ulusal Savunma Bakanlığı), 40 adet yeni çok amaçlı savaş uçağı edinmeyi planladığını ve finansman kısıtlamalarının bu projeyi zorladığını kabul ediyor. Ancak, Filipin hükümeti, bu uçak alımını özel finansman düzenlemeleri gerektirmeden gerçekleştirebileceğine inanıyor.

KF-21 Boramae’nin Filipinler tarafından satın alınması halinde, Güney Kore hükümeti uçaklara destek garantisi vereceğini açıkladı. Bu anlaşma, Filipinler’in hava savunma kapasitesini büyük ölçüde artırarak bölgede dengeyi değiştirebilir.

Editör: Ömer Faruk Bostancı