FAO, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin izlendiği Küresel Gıda Fiyat Endeksi'nin Temmuz ayı sonuçlarını açıkladı. Endeks, Haziran ayında olduğu gibi Temmuz ayında da 120,8 puan değerinde kaldı. Küresel gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 3,1 düşerken, endeksin sabit kalmasında tahıl fiyatlarındaki düşüşün bitkisel yağlar, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışla dengelenmesi etkili oldu.

Tahıl fiyat endeksi

Tahıl Fiyat Endeksi, ana ihracatçı ülkelerdeki iyi hasat beklentileriyle Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 3,8 azaldı. Bu düşüş, endeksin sabit kalmasında önemli bir rol oynadı.

Bitkisel yağ fiyat endeksi

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palmiye, soya ve ayçiçek yağlarındaki küresel fiyat artışıyla yükseldi. Haziran ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 yükselen bitkisel yağ fiyatları, endeksin sabit kalmasına katkıda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Teşvik sisteminde kapsamlı bir değişiklik hazırlığı içindeyiz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Teşvik sisteminde kapsamlı bir değişiklik hazırlığı içindeyiz

Şeker fiyat endeksi

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’daki beklenenden düşük üretime rağmen Hindistan ve Tayland’daki olumsuz hava koşullarının yarattığı etkinin hafiflemesiyle sadece yüzde 0,7 arttı. Bu artış, genel endeksin sabit kalmasında etkili oldu.

Süt ürünleri fiyat endeksi

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, süt tozu fiyatlarındaki düşüşlerin, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki artışlarla dengelenmesi sayesinde Temmuz ayında değişim göstermedi.

Et fiyat endeksi

Et Fiyat Endeksi, domuz fiyatlarında yaşanan düşüşe rağmen, kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin uluslararası fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yüzde 0,1 arttı. Bu küçük artış, endeksin genel olarak sabit kalmasını sağladı.

Genel değerlendirme

FAO’nun raporuna göre, küresel gıda fiyatlarındaki sabitlik, tahıl fiyatlarındaki düşüşün diğer gıda gruplarındaki fiyat artışlarıyla dengelenmesinden kaynaklandı. Bu durum, küresel gıda pazarındaki dalgalanmaların sürdüğünü ve farklı gıda ürünlerinin fiyatlarının birbirlerini dengelediğini göstermektedir.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı