Ahlatşahlar döneminden kufi yazıtlı mezarlar dikkat çekiyor
Kazı Başkanı Dr. Mehmet Kulaz, YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü olarak yaptıkları çalışmalarda, özellikle Ahlatşahlar dönemine ait mezar taşlarının üzerinde bulunan "kufi" yazı karakterlerinin ve özenli taş işçiliğinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Bu mezarlık, Anadolu kültür tarihi ve İslam mirası açısından büyük önem taşıyor.


Kültür turizmine kazandırma ve restorasyon çalışmaları sürüyor
Kazı çalışmalarının temel hedefinin Ahlat’ı kültür turizmi açısından zenginleştirmek olduğunu belirten Kulaz, mezarların öncelikle restorasyon çalışmalarıyla orijinal hallerine kavuşturulduğunu ve geçici envantere işlendiğini ifade etti. Çalışmaların tamamlanmasının ardından mezarların kalıcı envantere ve haritaya işlenmesi planlanıyor.

Türkiye ve İspanya'dan savunma sanayi iş birliği: HÜRJET için mutabakat zaptı imzalandı Türkiye ve İspanya'dan savunma sanayi iş birliği: HÜRJET için mutabakat zaptı imzalandı


“Anadolu’nun tapu belgeleri”
Dr. Kulaz, Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nı Anadolu’nun tapu belgeleri olarak gördüklerini, mezarlık ve çevresindeki kültürel varlıkların Orta Çağ'da "Kubbet-ül İslam" olarak anılan bölgenin tarihine tanıklık ettiğini vurguladı. “Bu değerleri koruyarak geleceğe aktarmak, en önemli görevlerimizden biridir,” diyen Kulaz, mezarlığın 4-5 yıl içinde turizme tamamen kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı