Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları

Kaliforniya’daki Schmidt Okyanus Enstitüsü araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen keşif, deniz ekosistemleri hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Keşfin detayları ve önemi

Deniz bilimciler, Pasifik Okyanusu açıklarında, Yunanistan’daki Olimpos Dağı’ndan daha yüksek bir su altı dağı keşfetti. Su altı dağının haritası, geminin gövdesine yerleştirilen sonar sistemi kullanılarak çıkarıldı. Ses dalgalarının deniz tabanına ulaşması ve geri dönmesiyle elde edilen veriler, dağın topografisi hakkında bilgi sağladı. Bu yeni keşfedilen su altı dağı, sünger bahçeleri, antik mercanlar ve nadir deniz canlılarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor.

Nadir canlıların ilk görüntüleri

Keşif gezisi sırasında, su altı robotu kullanılarak bu bölgedeki deniz canlıları ilk kez görüntülendi. Bu canlılar arasında hayalet ahtapot, "uçan spagetti canavarı" olarak bilinen Bathyphysa sifonoforu ve ilk kez canlı olarak görüntülenen Promachoteuthis kalamarı yer alıyor. Özellikle bu türlerin Güney Pasifik'te ilk kez belgelendiği belirtiliyor.

Nazca sırtı ve deniz biyoçeşitliliği

Uluslararası sularda yer alan Nazca Sırtı'nda yapılan keşif sırasında, dağın sırtlarından birinde deniz biyoçeşitliliğinin yüksek olduğu bir bölge tespit edildi. Ocak ve Şubat aylarında yapılan önceki keşif gezilerinde, daha önce bilinmeyen 150 deniz canlısı türü keşfedilmişti. Son gezi sırasında ise 20 olası yeni tür toplandı.

Deniz bilimcilerin hedefi

Schmidt Okyanus Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, önümüzdeki 10 yıl içinde yüz bin yeni tür tespit etmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilen keşifler, derin okyanus ekosistemini daha iyi anlamak ve korumak adına büyük önem taşıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı