Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'ne ait bir Y-20 nakliye uçağının, Moskova'ya şüpheli bir şekilde iniş yaptığı haberleri, Defence Blog tarafından bildirildi. Uçağın Rusya'ya askeri yardım malzemesi taşıyıp taşımadığı konusunda ise resmi bir açıklama yapılmadı.

Biden yönetimi yetkilileri, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte Çin'in Rusya'ya çeşitli önemli teknolojiler tedarik ettiğini iddia ediyor. Bu teknolojiler arasında farklı üretim makineleri, dronlar, turbojet motorlar, seyir füzeleri için teknolojiler ve mikroelektronik sistemler bulunuyor. Ayrıca, Rusya'nın silah yakıtı üretiminde kullanılan nitroselüloz gibi ürünler de yer alıyor.

Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları

Benzer ifadeler daha önce Birleşik Krallık yetkilileri tarafından da kullanılmıştı. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada, Rusya ve Çin'in Ukrayna'daki savaşta kullanılacak savaş ekipmanları konusunda iş birliği yaptığını belirtmişti.

Çin tarafı ise bu iddiaları tamamen asılsız olarak reddederken, Çin'in Washington Büyükelçiliği Nisan 2024'te yaptığı açıklamada Ukrayna krizinde üretici veya müdahil olmadıklarını vurgulamıştı. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aynı yıl içinde Çin'i ziyaret ederek iki ülkenin güvenlik konularında ortak bir yaklaşım sergileyecekleri yeni bir ortaklık dönemi başlattıklarını ilan etmişti.

Editör: Ömer Faruk Bostancı