Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'in sosyal medya hesabı X'ten yayınladığı ortak bildiride, "Acil ateşkese şiddetle ihtiyaç olduğu" belirtilerek, "(ABD) Başkanı (Joe) Biden'ın ana hatlarını çizdiği ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan kapsamlı ateşkes anlaşmasını tamamen destekliyoruz," denildi. Ortak bildiride, iki devletli çözüm önerisinin desteklendiği açıklanırken, Hamas'ın gelecekte Gazze'nin yönetiminde rolünün olmadığı ifade edildi.

Ateşkes müzakereleri

İsrail ve Hamas geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile ateşkes anlaşmasına yaklaşmış görünüyordu. ABD Başkanı Biden, Mayıs ayında İsrail ile Hamas arasındaki "kalıcı bir ateşkese giden" üç aşamalı yol haritasını sundu. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Kahire'de es-Sissi ile bir araya gelerek müzakereleri görüştü. Hamas'ın siyasi ofisinin bulunduğu Katar'da da görüşmeler yapılacak.

Problem işgalci İsrail

Hamas'ın, İsrail'in herhangi bir anlaşmanın parçası olarak savaşı sona erdirmeyi taahhüt etmesi yönündeki temel talebinden vazgeçmeyi kabul etmesinden sonra bile problemler devam ediyor. Hamas hâlâ arabulucuların müzakerelerin kalıcı bir ateşkesle sonuçlanmasını garanti etmesini istiyor. İsrail ise Hamas'la savaşı olduğu gibi bitirecek bir anlaşmayı reddediyor.

"Yasa Dışı" işgalci yerleşim birimleri

Almanya'da meydana gelen bir yangında, Türk bir anne ve 5 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti Almanya'da meydana gelen bir yangında, Türk bir anne ve 5 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Ortak bildiride, İsrail'in Filistin topraklarında oluşturduğu yerleşimlerin yasa dışı olduğu belirtilerek, Filistinlileri hedef alan yerleşimci saldırılarında "hesap verilebilirliğin sağlanması" çağrısında bulunuldu.

Gelişmeler ve detaylar için bizi takip etmeye devam edin. Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşarak, dünya genelindeki barış çabalarına dair düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

Editör: Ömer Faruk Bostancı