Temmuz ayında Audi, yaklaşık 3 bin çalışanıyla Q8 üretimini gerçekleştirdiği Brüksel fabrikasında talebin düşmesi ve maliyetlerin artması nedeniyle yeniden yapılanma kararı aldı. Bu kapsamda, fabrikanın üretim faaliyetlerinin Meksika’daki tesislere kaydırılacağı ve Brüksel tesisinin satışa çıkarıldığı duyuruldu. Ancak, bu duyurunun ardından yatırımcı bulma süreci zorlu geçti ve sonunda fabrika için kapatma kararı verildi.


Audi’nin Brüksel fabrikasıyla ilgili aldığı karar, fabrika çalışanları ve sendikalar arasında büyük bir tepki yarattı. Fabrikada çalışanlar, kararın ardından iş durdurma eylemi başlatmış, üretimi tamamlanmış araçların anahtarlarına el koyarak tepkilerini göstermişlerdi. Bu durum, fabrika kapanmadan önce işçiler için iş güvencesinin sağlanması ve kapanış sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi taleplerini beraberinde getirdi.

TİHEK'ten tesettür mayo yasağına ayrımcılık cezası TİHEK'ten tesettür mayo yasağına ayrımcılık cezası


Audi’nin Q8 modelini Meksika’daki fabrikaya taşıma kararı, markanın maliyet yönetimi stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Brüksel fabrikasının kapanmasının ardından, Audi’nin Avrupa'daki üretim kapasitesinin optimize edilmesi planlanıyor. Audi yönetimi, eylül başında Volkswagen Grubu tarafından Brüksel tesisine yeni model üretim tahsis edilmemesi üzerine, Meksika’daki üretim kapasitesini artırma kararı aldı.


Belçika basınında geniş yer bulan haberlere göre, Brüksel'deki Audi fabrikası 2025 Şubat ayı sonunda kapılarını tamamen kapatacak. Fabrikanın kapanması, Belçika otomotiv sektöründe ciddi bir istihdam kaybına yol açacakken, Avrupa otomotiv sektörünün karşı karşıya kaldığı krizle birlikte yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.


Audi'nin Brüksel fabrikasının kapatılması, Avrupa’daki üretim tesislerinin geleceği üzerinde soru işaretleri bırakırken, Volkswagen Grubu’nun elektrikli araçlara geçiş stratejisinin bu kapanış kararı üzerindeki etkisi tartışılmaya devam ediyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı