Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, yapay zekanın hem güvenlik hem de ekonomik gücün merkezi bir unsuru haline geldiği belirtildi. Yeni düzenlemenin adı olan "Yapay Zekâ Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural" ile ABD teknolojisinin yayılımını kontrol altına alırken, stratejik endişe yaratan ülkelere karşı önlem alınacağı vurgulandı.

ABD’nin müttefiklerine yönelik çip satışlarında herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı açıklandı. Bu ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Japonya, Güney Kore, Tayvan gibi toplamda 18 ülke bulunuyor. Ancak Türkiye gibi bazı ülkeler bu listeye dahil edilmedi.

Düzenleme kapsamında, yüksek performanslı grafik işlem birimlerine (GPU) erişim kontrol altına alınacak. ABD teknolojisine sahip 1700'e kadar GPU'yu içeren siparişler için herhangi bir lisans gerekmezken, "Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı" statüsü olmayan kuruluşların, ülke başına en fazla 50 bin GPU'ya eşdeğer miktarda alım yapabileceği açıklandı.

Yeni düzenlemenin 120 gün sonra yürürlüğe gireceği ve bu sürede ABD'nin belirlenen ülkelerle iş birliğini sürdüreceği belirtildi.

ABD'nin bu hamlesi, Avrupa Birliği’nden bazı tepkilere yol açtı. Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve Ticaret ve Ekonomik Güvenlik Üyesi Maros Sefcovic, yaptıkları ortak açıklamada, "ABD'nin bazı AB üyesi ülkelere ve şirketlere gelişmiş yapay zekâ çipi ihracatını kısıtlamasından endişeliyiz," ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Van’ımıza 800 yataklı bir şehir hastanesi kazandıracağız" Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Van’ımıza 800 yataklı bir şehir hastanesi kazandıracağız"

Bu düzenleme, yapay zekâ alanında rekabet gücünü artırmak isteyen Türkiye gibi ülkelerin teknolojiye erişiminde zorluklara yol açabilir. Türkiye’nin de bulunduğu kısıtlama listesinde yer alan ülkeler, yapay zekâ araştırmalarında ve geliştirmelerinde dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atmaya zorlanabilir.

ABD’nin bu adımı, yalnızca teknoloji ihracatı üzerinde değil, aynı zamanda küresel ekonomik ve stratejik dengelerde de etkiler yaratabilecek gibi görünüyor.

Editör: Haber Merkezi