Mintel World tarafından yayımlanan görüntülerde, aynı sınır kapısından giriş yapan bir başka konvoyda 4 adet M-1097 Avenger hava savunma sistemi, M1224 International MaxxPro MRAP ve Oshkosh M-ATV gibi araçlardan oluşan en az 15 aracın yer aldığı görülüyor. Haseke bölgesinde yakıt tankerleri, lojistik tırları ve çeşitli zırhlı araçlarla birlikte Avenger HSS sistemi de bu bölgeye yönlendirilmiş durumda. Daha önce de Bradley tipi ZMA'ların eşlik ettiği yaklaşık 40 araçlık bir konvoyun benzer sistemlerle aynı bölgeye sevk edildiği biliniyor.

İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi

PKK/YPG'nin kullanımı iddiaları

Bazı kaynaklar, terör örgütü PKK/YPG'nin bu hava savunma sistemlerini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü SİHA operasyonlarına karşı kullanabileceğini öne sürüyor. ABD'nin, Haseke'de PKK/YPG'li teröristlere eğitim verdiği ve mühimmat/teçhizat desteği sağladığı da biliniyor.

M-1097 Avenger hava savunma sistemi

M-1097 Avenger, düşük irtifa tehditlerine karşı etkili olmak üzere tasarlanmış kısa menzilli bir hava savunma sistemi. HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) üzerine monte edilen bu sistem, 8 adet FIM-92 Stinger füzesi taşıyor. Stinger füzeleri, kızılötesi izleme ve hedefleme sistemleriyle donatılmış olup uçaklar, helikopterler ve İHA'lar gibi hava tehditlerine karşı etkili. Sistem ayrıca, 12.7 mm M3P makineli tüfekle donatılmış ve elektro-optik ile kızılötesi izleme sistemleri kullanarak hedef tespiti ve takibi yapabiliyor. Bu özellikleri sayesinde Avenger, hem gündüz hem de gece operasyonlarında yüksek doğruluk sağlıyor.

Humvee platformu sayesinde hızlı bir şekilde pozisyon değiştirebilen ve zor arazi koşullarında bile operasyonlarını sürdürebilen M-1097 Avenger, kara birliklerinin hava savunmasını sağlamak, ileri konuşlanmış kuvvetleri korumak ve kritik altyapıları savunmak için kullanılıyor. Bu sistem, ABD Ordusu başta olmak üzere birçok ülke tarafından da kullanılıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı