Boeing Corporation ile imzalanması planlanan ve tahmini maliyeti 18.82 milyar dolar olan bu sözleşme, İsrail'e 50 adet F-15IA savaş uçağı, 25 adet mevcut F-15I savaş uçaklarına Mid-Life modifikasyon kiti, 120 adet F110-GE-129 turbofan motoru ve diğer çeşitli askeri ekipmanların satışını içeriyor. Ayrıca, RTX Corporation ile imzalanacak 102.5 milyon dolar değerindeki sözleşme kapsamında 30 adet AIM-120C-8 AMRAAM görüş ötesi hava-hava füzeleri de İsrail'e teslim edilecek.

General Dynamics Ordnance and Tactical Systems ve Northrop Grumman ile yapılacak 774.1 milyon dolar değerindeki anlaşma ise 2027 yılında teslim edilmesi planlanan 32.739 adet 120 mm tank mühimmatı ve çeşitli diğer mühimmatları kapsıyor.

Bölgesel etkiler ve tepkiler

Bu satışlar, ABD'nin işgalci İsrail'e olan askeri desteğini artırdığı ve bölgedeki güç dengesini İsrail lehine çevirdiği eleştirilerine yol açıyor. ABD'nin, İsrail'e sağladığı bu destek, birçok gözlemci tarafından, İsrail'in Filistin halkına karşı uyguladığı soykırım politikalarının sürdürülmesine olanak tanıyan bir adım olarak değerlendiriliyor.

İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi

ABD yetkilileri ise, İsrail'in güvenliğini sağlamak ve bölgedeki tehditlere karşı koyabilmesini desteklemek amacıyla bu satışları gerçekleştirdiklerini savunuyor. DSCA yetkilileri, satışların ardından yaptıkları açıklamada, bu teçhizatların İsrail'in savunma yeteneklerini artıracağını ve bölgedeki caydırıcılık rolünü pekiştireceğini belirtti.

Sonuç

Bu satışın onaylanması, ABD'nin İsrail'e olan askeri desteğini bir kez daha teyit ederken, bölgedeki gerilimlerin artmasına neden olabileceği düşünülüyor. ABD'nin bu tür destekleri, İsrail'in Filistin topraklarında yürüttüğü işgal ve soykırım politikalarına karşı uluslararası alanda daha fazla eleştiri almasına yol açıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı