Kritik karar ve gelecek planları
Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında Kasım ayında yapılacak toplantıda bu konu ele alınacak. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Mari’de bir deniz üssü inşa edilmesine ilişkin haberleri doğruladı. Palmas, Gazze’de devam eden çatışmalar ve Kıbrıs’ın jeopolitik gelişmeleri dikkate alarak, bu gelişmelerden etkin bir şekilde faydalanmak için uygun altyapının geliştirilmesinin önemini vurguladı.


Teknik yardım ve altyapı geliştirmeleri
Yunanistan, Güney Kıbrıs’a bu girişim için teknik yardım sağlıyor. Vasilis Palmas, üssün inşasına ilişkin sürecin ana hatlarını belirleyecek olan ön çalışmayı beklediklerini ifade etti. Palmas, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin Orta Doğu’ya en yakın üyesi olarak artan jeopolitik rolünü ve bölgeye yönelik politikaları destekleyebilecek altyapının oluşturulmasının önemini vurguladı. Yunanistan, projeye teknik bilgi ve deneyim katkısında bulunacak, inşaat ise uzman çalışmasının bulgularına göre yönlendirilecek.

MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı


Türk tarafının tepkisi
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, yaptığı açıklamalarda Kıbrıs Türklerini ve Türk Ordusu’nu hedef aldı. Bu açıklamalara Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı'ndan yanıt gecikmedi. Yapılan basın açıklamasında, Dendias’ın açıklamalarının düzeysiz, yalan ve iftira dolu olduğu belirtilerek, Türk askerinin cesareti ve varlığı sayesinde 1974 yılından bu yana Kıbrıs’ta kan dökülmediği vurgulandı. Açıklamada, "Yunanistan’ın Kıbrıs Rum halkı üzerindeki cuntacı baskısı ortadan kalkmış ve Yunanistan’daki askeri rejim yıkılarak demokrasiye dönüş mümkün hale gelmiştir" ifadeleri kullanıldı.


Bu gelişmeler, Akdeniz’deki stratejik dengeleri ve bölgesel güç dinamiklerini etkileyecek nitelikte. Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın bu askeri hamlesi, bölgedeki gerilimi artırma potansiyeline sahip ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyebilir.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı