25 Temmuz'da imzalanan bu sözleşme, Yunanistan'ın hava kuvvetleri envanterini güçlendirme planlarının önemli bir adımı olarak görülüyor.

Anlaşmanın detayları

Teslimat ve ek tedarik imkânı: Lockheed Martin tarafından üretilecek olan bu uçakların teslimatına 2028 yılında başlanacak ve 2033 yılına kadar tamamlanacak. Anlaşma ayrıca, 20 adet ek F-35 savaş uçağının tedarik edilebilme opsiyonunu da içeriyor.

F-4 ve Mirage-2000 yerine: Yeni F-35A uçakları, Yunanistan'ın envanterinde bulunan eski F-4 ve Mirage-2000 savaş uçaklarının yerini alacak. Bu uçaklar, Andravida Hava Üssü'ne konuşlandırılacak.
Eğitim ve teknik destek: Anlaşma kapsamında, Yunan mühendisler ABD'de eğitim alacak. Ayrıca, Andravida şehrine uçuş simülatörleri kurulacak ve gerekli teknik destek Lockheed Martin tarafından sağlanacak.

Yunanistan'ın F-35 programına katılımı

Ocak 2024'te ABD, Yunanistan'ın 40 adede kadar F-35A savaş uçağı alabilmesine onay vermişti. Bu güncel anlaşma ile Yunanistan, Lockheed Martin'in F-35 programına katılan 19. ülke oldu.
Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Genel Müdürü Bridget Lauderdale, anlaşma hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Yunan Hava Kuvvetleri, birkaç on yıldır ortağımız. Yunanistan’ın F-35 programına katılan 19. ülke olmasıyla bu ilişkiyi sürdürmek bizim için bir onurdur. F-35, Yunanistan’ın egemenliğini ve müttefiklerle operasyonel kabiliyetlerini güçlendirecek tek savaş uçağıdır."
F-35 kullanıcı ülkeler

Yunanistan'ın da katılımıyla F-35 savaş uçaklarını kullanan ülkeler listesi şu şekilde güncellenmiştir:
-Almanya
-Avustralya
-Belçika
-Birleşik Krallık
-Çekya
-Danimarka
-Finlandiya
-Güney Kore
-Hollanda
-İsrail
-İsviçre
-İtalya
-Japonya
-Kanada
-Norveç
-Polonya
-Romanya
-Singapur
-Yunanistan
-ABD (üretici ülke)

Ege'deki hava üstünlüğü mücadelesi

Yunanistanın, bu yeni F-35 alımı, Ege'de hava üstünlüğünü ele geçirmek istemesinin en son adımı olarak görülüyor. Hava kuvvetlerini Türkiye'ye karşı güçlendirmeyi hedefleyen Yunanistan, Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayi alanındaki atılımları ve özellikle havacılık alanındaki gelişimleri karşısında yetersiz kalıyor.

Türkiye'nin kendi eğitim uçağı Hürjet'i uçurmuş olması ve çok kısa zamanda envantere girecek olması, bu eğitim uçağının operasyonel bir jet uçağı olmasının yanında, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı olan Kaan'ı uçurmuş olması da F-35'lerle üstünlük sağlanamayacağının çok açık bir göstergesi. Kaan uçağının F-35 savaş uçağından daha etkili bir uçak olması, hem çift motorlu olması hem de manevra kabiliyetinin çok daha üstün olması ve ayrıca gerçek bir hayalet uçak olması nedeniyle Yunanistan için Ege'de hava üstünlüğü artık neredeyse hayal.

Ayrıca Türkiye dünyanın en önemli İHA üreticilerinden biri. İHA teknolojilerinde dünyada standart belirleyen bir konuma yükselen Türkiye’nin SİHA kapasitesi hava gücünde bir çarpan etkisi oluşturuyor. Bayraktar üretimi olan KIZILELMA ve TUSAŞ’ın ürettiği ANKA-3 KAAN’la koordine halde operasyon düzenleyebilecek ve KAAN’dan kontrol edilebilecek. Bu da Türkiye açısından tek pilotla havalanan ve operasyon düzenleyebilen bir yüksek teknoloji hava gücü elde etmek anlamına geliyor

Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları Filipinler'e yeni nesil KF-21 savaş uçağı teklifi: Hava gücünü yenileme çabaları

Türkiye'nin havacılık alanındaki bu ilerlemesi, Yunanistan'ın dışarıdan alınacak uçaklarla hava üstünlüğü elde etmeye çalışmasının ne kadar zor olduğunu ve bu konuda ne kadar geride kaldığını açıkça ortaya koyuyor.

Haberlerimizi takip etmeye devam edin ve görüşlerinizi paylaşmayı unutmayın! Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Editör: Ömer Faruk Bostancı