Fayed ailesi skandalı: Lady Diana'nın hayatına düşen göktaşı Fayed ailesi skandalı: Lady Diana'nın hayatına düşen göktaşı

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile avukatlara getirilen yeni reklam yasakları açıklandı.

Yeni düzenlemeye göre, avukatlar artık çevrimiçi mecralarda, bedel karşılığı veya bedelsiz olarak kendileri hakkında reklam yapamayacaklar. Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, reklam yasağına aykırı davranışlarda bulunan avukatlar hakkında doğrudan soruşturma açılacak ve ilgili avukattan savunma istenecek.

Avukatların, mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları, mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlar yapması tamamen yasaklandı. Buna göre, internet kullanıcılarını kendi sitesine veya başka bir siteye yönlendirecek kısa yolları kullanmak, çevrimiçi mecralarda reklam vermek ve almak da yasak kapsamına alındı.

Avukatların, yazılı, işitsel, görsel ve çevrim içi iletişim araçlarında avukat unvanını kullanırken ve özel yaşamlarına ilişkin paylaşımlarında mesleğin itibarını zedeleyici nitelikte davranışlardan kaçınmaları gerekecek. Ayrıca, sosyal medya ve internet ortamlarında katıldıkları yayınlarda reklam sayılabilecek her türlü davranıştan ve mesleğin itibarını zedeleyici açıklama ve paylaşımlardan da kaçınacaklar.
Yeni yönetmelik, avukatların iş elde etme amacıyla genel ve soyut içerikli bilgiler paylaşarak yayın yapmalarını, yazılı veya görsel paylaşımda bulunmalarını da yasaklıyor. Müvekkil ve müvekkil adaylarıyla yapılacak görüşmelerin mekân, ortam ve içerik olarak görüşmenin amacına uygun ve mesleğin saygınlığına yaraşır şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Bu görüşmelerde gizlilik kuralına da kesinlikle uyulması gerekiyor.

Yeni düzenleme ile reklam yasağına aykırılık halinde, önceden gönderilen uyarı yazısı usulü kaldırılarak, doğrudan soruşturma açılması ve savunma istenmesi süreci başlatıldı. Bu kapsamda, yönetmeliğe aykırı davranan avukatlar hakkında disiplin işlemleri yapılacak.

Türkiye Barolar Birliği'nin bu düzenlemesi, avukatlık mesleğinin itibarını korumak ve mesleki etik kurallarını güçlendirmek amacı taşıyor. Avukatların reklam yapmalarına ilişkin bu kısıtlamalar, mesleğin saygınlığı ve güvenilirliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı