Hücresel protein F-actin ile yaşlanma arasında kritik bağlantı
Çalışmada, hücrelerin yapısal desteğini sağlayan F-actin adı verilen bir proteinin yaşlanma sürecinde rol oynadığı tespit edildi. F-actin, hücre yapısını ve hareket kabiliyetini sağlayan ince filamentlerden oluşuyor. Ancak yaşlanma ile birlikte bu protein işlev kaybına uğruyor, hücrelerde bozulmalar meydana geliyor ve yaşa bağlı hastalıkların gelişmesi hızlanıyor.


Genetik düzenlemeyle sineklerin yaşam süresi uzatıldı
Araştırmada, özellikle meyve sineklerinin genetik yapısında yapılan değişikliklerle bu canlıların yaşam sürelerinin yüzde 30 oranında artırılabildiği gözlemlendi. Meyve sinekleri üzerinde çalışma yapılmasının nedeni ise tüm genom haritasının detaylıca çıkarılmış olması. Bu özellik sayesinde yaşlanma ile ilgili genler kolayca hedef alınabiliyor. Gen düzenlemeleri, sineklerin genel sağlığını iyileştirirken, beyin fonksiyonu ve diğer organlarında da pozitif etkiler sağladı.

Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik "Gürz-30" operasyonlarında 40 şüpheli yakalandı Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik "Gürz-30" operasyonlarında 40 şüpheli yakalandı


Alzheimer gibi yaşla ilişkili hastalıklar için umut
Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yaşlanma sürecinde F-actin proteininin beyinde birikerek hücre atıklarının temizlenmesini zorlaştırdığı tespit edildi. Bu birikimin, Alzheimer gibi yaşa bağlı bilişsel gerileme ve hastalıklara yol açabileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, bu protein üzerinde yapılacak çalışmaların yaşla ilişkili hastalıkların önlenmesi adına umut verici olabileceğini belirtiyor.
Bu çığır açıcı çalışma, genetik düzenlemeler yoluyla yaşlanmayı yavaşlatma ve yaşa bağlı hastalıkları önleme potansiyeli taşıyan yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı