Berkshire Hathaway, bu yılın ikinci çeyreğinde 234,6 milyar dolar değerinde kısa vadeli Hazine bonosu satın aldı. Şirket ayrıca üç aydan kısa vadeli Hazine bonoları da dahil olmak üzere, 42 milyar dolardan fazla nakit ve nakit benzeri varlıkları portföyüne ekledi. Bu toplamda, ABD Federal Rezervi'nin sahip olduğu 195,3 milyar dolarlık Hazine bonosu miktarını geride bırakıyor.

Buffett’ın güvenli liman stratejisi

"Omaha Kahini" olarak bilinen Warren Buffett, bu adımıyla küresel piyasalardaki belirsizliklere karşı güvenli liman olarak gördüğü Hazine bonolarına yönelmiş durumda. Bu hamle, Buffett’in hisse senedi yatırımlarını azaltarak, daha güvenli ve sabit getirili menkul kıymetlere yöneldiğinin bir göstergesi. Özellikle son yedi çeyrektir hisse senedi satışlarını artıran Berkshire Hathaway, geçtiğimiz çeyrekte Apple gibi büyük yatırımlarını satarak bu stratejiyi güçlendirdi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü

Yüksek getirili sabit gelirli menkul kıymetler

Hazine bonoları, 4 ila 52 hafta arasında değişen vadelerle satılıyor ve son iki yılda getirilerindeki artışla dikkat çekiyor. Buffett'in 234,6 milyar dolarlık bu devasa yatırımı, yaklaşık 3 milyar dolarlık yıllık getiri sağlayacak. Özellikle yüzde 5 civarında getiri sunan 3 aylık Hazine bonolarına yatırılan 200 milyar dolar nakit, yıllık yaklaşık 10 milyar dolar veya çeyrek başına 2,5 milyar dolar kazandırıyor.

Küresel ekonomik belirsizliklere karşı güvenlik stratejisi

Berkshire Hathaway’in Hazine bonolarına yaptığı bu büyük yatırım, sadece şirketin mali sağlığını güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda küresel ekonomik belirsizliklere karşı bir güvenlik stratejisi olarak da değerlendiriliyor. Pandemi sonrası ekonomik dalgalanmalar sırasında Fed, ekonomiyi desteklemek amacıyla büyük miktarda Hazine bonosu ve mortgage tahvili satın almıştı. Ancak Haziran 2022’den bu yana Fed, varlıklarını azaltmaya çalışıyor ve bu süreç "niceliksel sıkılaştırma" olarak biliniyor.

Warren Buffett’in bu büyük adımı, finans dünyasında güvenli liman arayışında olan diğer yatırımcılara da bir rehber niteliğinde olabilir.

Editör: Ömer Faruk Bostancı