North Press'in aktardığı bilgilere göre, "Suriye hükümet güçlerine bağlı milisler" terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki bölgelere saldırı düzenledi. Aynı zamanda, İran'a yakın Meyadin TV, "terör örgütü PKK/YPG hakimiyetini reddeden aşiretler" tarafından terör örgütü PKK/YPG kontrol noktalarına saldırı gerçekleştirildiğini bildirdi. Görüntülerde aşiret milislerinin bazı noktalara bayrak çektiği görülüyor.

Terör örgütü PKK/YPG'den yapılan açıklamada, "Suriye rejimi destekli paralı askerler ile İran destekli Ulusal Savunma Güçleri'ne (NDF) bağlı gruplar, Deyrizor'un doğusunda, Fırat Nehri'nin doğu kıyılarındaki bölgelere kara saldırısı başlattı. Ağır topçu ve havan ateşiyle hedef gözetmeksizin gerçekleştirilen bu saldırı, terör örgütü PKK/YPG'ye bağlı Deyrizor ve Hacin Askeri Konseyleri ile Ziban, El-Latva ve Ebu Hamam civarındaki saldırı grupları arasında şiddetli çatışmalara yol açtı." ifadeleri yer aldı.

Terör örgütü PKK/YPG, Diban ve Latva'da iki sivilin hayatını kaybettiğini, beş sivilin yaralandığını ve Şuheyl kasabasında başka sivil kayıplarının meydana geldiğini duyurdu. Saldırıyı püskürttüğünü belirten terör örgütü, "şu anda saldırgan grupların oluşturduğu kalan tehditleri ortadan kaldırmak için temizleme operasyonları yürüttüğünü" açıkladı.

Deyrizor'daki Arap aşiret güçlerinin komutanı ve El Ukaydat aşiretinin lideri Şeyh İbrahim El Hafel, "Aşiret bölgeleri özgürleştirilene kadar terör örgütü PKK/YPG militanlarıyla mücadeleye devam edeceğiz. Aşiretler, terör örgütü PKK/YPG militanlarına teslim olmayı kabul etmeyecek ve oğullarının kendi bölgelerini bu militanlardan kurtarma hakları var." dedi.

Meyadin TV muhabiri, her iki taraftan da sivil ve milis kayıplarının olduğunu, terör örgütü PKK/YPG'nin Ziban kasabasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini ve aşiret güçlerinin birçok bölgede kontrolü ele geçirerek bazı terör örgütü PKK/YPG üyelerini yakaladığını bildirdi. Bölgede ABD kontrolündeki El Ömer petrol sahası ve Koniko gaz sahasındaki koalisyon güçlerinin de alarma geçtiği belirtildi.

North Press'e göre, aşiret güçleri Suriye hükümet güçlerinin kontrolünde olan Fırat'ın batı kıyısında faaliyet gösteriyor ve nehrin doğu kıyısında bulunan terör örgütü PKK/YPG mevzilerine periyodik olarak saldırıyor. NPA, Şubat ayında ABD Kongresi'ne sunulan Doğal Kararlılık Harekatı'nın (OIR) dördüncü çeyrek raporunda yer alan "Deyrizor'daki aşiret grupları, Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Suriye rejimi ve İran müttefiklerinden açık destek alıyor." ifadesine de haberde yer verdi.

NPA'nın bir diğer iddiasına göre ise, İran Devrim Muhafızları, Haniye suikastının ardından 3 Ağustos'ta Irak'tan Deyrizor'a yüklü bir silah konvoyu soktu. Görgü tanıklarına göre, terör örgütü PKK/YPG, aşiret güçlerinin sızmasını önlemek amacıyla Fırat Nehri boyunca günlük devriyeler düzenliyor ve kendilerine yönelik herhangi bir saldırıya karşı mevzilerini güçlendiriyor.