GoPro Hero 13, lansmana yaklaştı: İşte detaylar GoPro Hero 13, lansmana yaklaştı: İşte detaylar

TÜBİTAK 1007 Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen Türksat 6A Projesi, TÜBİTAK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından finanse edildiğini belirten Mehmet Nefes. "Türksat AŞ ise son kullanıcı olarak yer aldı. Proje yönetiminde TÜBİTAK UZAY öncülüğünde, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech gibi önemli kuruluşlar da yer aldı. Ayrıca, projenin gerektirdiği ekipmanların geliştirilmesi için birçok yerli firma ile işbirliği yapıldı," dedi.

Teknik özellikler ve farklılıklar

Nefes, Türksat 6A'nın teknik özelliklerini şöyle açıkladı: "Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında görev yapacak ve yaklaşık 4,2 ton kütleye sahip ilk yerli haberleşme uydu platformudur. 16 ana ve 4 yedek Ku-Bant aktarıcı bulunan uydu, 9,2 kilovata kadar güç üretebiliyor ve yaklaşık 15 yıl hizmet ömrüne sahip. Türksat 6A'nın diğer milli uydulardan farkı, yer gözlem uydusu olmaması ve haberleşme ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Türkiye, Türksat 6A ile birlikte, dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalttı."

Yerli ve milli olmanın anlamı

Mehmet Nefes, Türksat 6A'nın uluslararası alandaki önemini vurgulayarak, "Türksat 6A ile Türkiye, kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderebilen 11 ülke arasındaki yerini aldı. Bu uydu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya kıtasındaki geniş kapsama alanı ile çok sayıda kullanıcıya hizmet verecek. Yerli ve milli oluşu, Türkiye'nin uydu ve uydu kapsamında geliştirilen birçok ekipman ve alt sistemin ihracatını da mümkün kılacak." ifadelerini kullandı.

Uzay çalışmalarına katkısı

Türksat 6A'nın yörüngede göreve başlaması ile birlikte, Türkiye’nin haberleşme uyduları alanındaki ihtiyacının önemli bir bölümü 15 yıl boyunca karşılanmış olacağını söyleyen Nefes, "Proje, uzay alanında çalışan birçok kurumu bir araya getirerek bu alanda yetişmiş bir insan gücü oluşturdu ve yerli firmalara yeni fırsatlar sağladı. Türksat 6A, Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en yüksek değere sahip teknolojik üründür ve 35 bin 786 kilometrede faaliyet gösterecektir." diye konuştu.

Türkiye’nin uzay misyonu

Mehmet Nefes, Türkiye’nin uzay projelerinin kapsamını ise son olarak şöyle özetledi, "Türkiye’nin uzay projeleri, yer gözlem uyduları, haberleşme uyduları ve derin uzay görevleri olarak üç ana başlıkta toplanabilir. Yerli olarak üretilen yer gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan 2023 tarihinde fırlatıldı. Devam eden projeler arasında İMECE 2, İMECE 3, GÖKTÜRK 1 Yenileme ve GÖKTÜRK 3 bulunuyor. Türkiye’nin ilk derin uzay görevi olarak başlatılan Ay Araştırma Projesi'nin tasarım çalışmaları devam ediyor. Bu proje ile Türkiye, Ay yörüngesine yerleşebilen sayılı ülkelerden biri olmayı hedefliyor."

Editör: Haber Merkezi