TÜBİTAK ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında imzalanan anlaşmalar, yerli savaş uçağı KAAN'ın gelişiminde kritik bir aşama kaydedilmesini sağlıyor. Proje kapsamında, KAAN için yaşam destek ve patlama önleme sistemlerinin geliştirilmesi sürecinin ikinci aşamasına geçildi. Bu süreç, uçuş testlerinden üretime kadar olan tüm aşamaları kapsayarak, yurt dışı bağımlılığını azaltmayı ve yerli teknolojinin ekosistemini oluşturmayı hedefliyor.

Borsa İstanbul’da üçüncü çeyrek bilançoları: 207 şirket zarar açıkladı, 7 şirket zarardan kâra geçti Borsa İstanbul’da üçüncü çeyrek bilançoları: 207 şirket zarar açıkladı, 7 şirket zarardan kâra geçti


Aynı zamanda, TÜBİTAK BİLGEM ile TUSAŞ arasında imzalanan Bütünleşik İşlemci Ünitesi (BÜİT) sözleşmesi, KAAN’ın uçuş kontrol ve görev yönetim platformlarına yönelik tasarım ve kalifikasyon çalışmalarını kapsamaktadır. Bu çalışmalar, 2028’de envantere girmesi planlanan KAAN Blok-10 uçaklarının temel teknolojilerini oluşturacak.


TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN, yeni ürün geliştirme ve mevcut ürünlerin iyileştirilmesi amacıyla önemli bir iş birliği protokolüne imza attı. Bu protokol, geniş bir yelpazede işbirliklerini kapsayarak, millileştirme çalışmaları, lojistik destek ve danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda işbirliği yapılmasını sağlayacak.


Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM ve HAVELSAN arasında MİLGEM Projesi'nin 6-12. gemileri için Mesaj İşletim Sistemi (MİS) tedarikine yönelik yeni bir sözleşme imzalandı. Bu anlaşma, daha önce 6-8. gemileri kapsayan çalışmaları genişleterek 9-12. gemileri de dahil etti.


TÜBİTAK UZAY ve Poloptech arasında imzalanan geniş açılı kamera sözleşmesi, Türkiye’nin Ay Görevi’ne yönelik kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Geliştirilecek kamera sistemi, Ay yüzeyinin daha detaylı görüntülenmesine olanak tanıyacak.


Son olarak, TÜBİTAK UZAY, TÜRKSAT AŞ ile "Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanında İş Birliği Protokolü" imzalayarak Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki gelişimini hızlandırmayı ve uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ve Test ve Değerlendirme AŞ (TRTEST) arasında imzalanan protokol ise, test sistemlerinin işletilebilirliğini artırmayı amaçlıyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı