Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek Derbinin kaderini kaleciler belirleyecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday alım fiyatlarının açıklanmasının ardından fiyatların revize edilmesi gerektiği yönünde çağrılar yükselmişti.


"TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğdayda 27 Nisan'da ve arpada 29 Nisan'da başlayan hasadın, Akdeniz'de tamamlandığını söyledi. Güneydoğu ve Ege bölgelerinde yoğun olarak devam eden hasadın, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde yeni başladığına işaret eden Güldal, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise hasadın başlamadığını kaydetti. Güldal, hububat hasadının yüzde 14 seviyesinde olduğunu ifade etti."


Güldal'ın açıklamalarına göre, TMO buğday alım fiyatlarını şu şekilde ilan etti: "Ekmeklik buğdayda ton başına, 1. grup 9 bin 750 lira, 2. grup 9 bin 250 lira, 3. grup 8 bin 750 lira ve düşük vasıflı ise 8 bin liradır. Makarnalık buğdayda ise 1. grup 10 bin 500 lira, 2. grup 10 bin lira, 3. grup 9 bin 500 lira ve düşük vasıflısı ise 8 bin 750 liradır."


Güldal, şu ifadelerle devam etti: "Bazı yorumlarda piyasa aktörleri tarafından düşük grup veya düşük vasıflı ürünlerin fiyatı söylenerek 'piyasa düşüyor' veya 'TMO açıklamasından sonra piyasa daha da düştü' algısı oluşturmaya çalışılmaktadır. Buğday fiyatları hasat oranı arttıkça piyasa şartları gereği bir miktar azalabilmektedir."


Güldal, TMO'nun depolama imkanları ve randevu sistemiyle ilgili detayları da şu şekilde açıkladı: "TMO, Türkiye genelindeki işyerleri ve lisanslı depolar olmak üzere 600’ün üzerindeki alım noktasında faaliyet gösterecektir. Randevular TMO web sitesinden alınabildiği gibi, yeni uygulamayla e-Devlet üzerinden de alınabilme imkanı getirilmiştir."
Son olarak, Güldal, TMO'nun alım politikasının üreticilere destek olmayı ve piyasa fiyatlarının belirli bir düzeyin altına düşmesini önlemeyi hedeflediğini vurguladı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı