Ermenistan'da darbe planı üzerine operasyon: 3 gözaltı, 4 kişi için yakalama kararı Ermenistan'da darbe planı üzerine operasyon: 3 gözaltı, 4 kişi için yakalama kararı

Bu yardım kapsamında, 2 adet AT802 uçağı ve 1 adet T70 helikopteri Yunanistan'a gönderildi. Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçiliği, gelişmeyi resmi X hesabı üzerinden duyurdu ve şu ifadeleri kullandı:
"Atina’yı da etkisi altına alan yangınlarla mücadeleye destek için ülkemizin Yunanistan’a gönderdiği 2 uçak ve bir helikopterden oluşan ekibimizi karşıladık. Ekibimize görevlerinde kolaylık ve başarılar diliyoruz."


T70 Helikopterinin önemi
Orman Genel Müdürlüğü (OGM), T70 helikopterlerini ilk kez 2022 yılında TUSAŞ tarafından teslim aldı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, T70 helikopterlerinin OGM envanterine girmesinin önemini vurgulayarak, yangınla mücadelede teknolojik kapasitenin artırılmasına yönelik stratejik adımlar attıklarını belirtmişti.


Bakan Kirişci, yangın söndürme helikopterlerinin yanı sıra, OGM'nin helikopter, uçak ve insansız hava aracı (İHA) filosunu genişlettiğini açıklamış ve yangınlara müdahale sürelerinin 10 dakikaya indirildiğini söylemişti.


T70 Helikopterinin teknik özellikleri
T70 helikopteri, bir seferde 2,5 ton su taşıma kapasitesine sahip olup, orman yangınlarında hem gece hem de gündüz görev yapabiliyor. Helikopter, kesintisiz olarak 2,5 saate kadar uçabiliyor ve gerektiğinde 11 orman işçisini taşıyabiliyor. Ayrıca, üzerinde bulunan ilave teçhizat sayesinde kurtarma görevlerinde de kullanılabiliyor.


Türkiye'nin Yunanistan'a yaptığı bu yardım, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirirken, T70 helikopterinin yangınla mücadelede ne kadar kritik bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne seriyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı