İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada Ukrayna birliklerinin Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinden tamamen çekilmesi ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda görüşmelerin yapılabileceğini belirtti. Putin, bu ön koşulların yerine getirilmesi halinde Rusya'nın saldırılarını derhal durdurabileceğini ve Ukrayna kuvvetlerinin güvenli bir şekilde geri çekilmesini garanti edebileceğini ifade etti.


Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Danışmanı Mykhailo Podolyak, Putin'in ifadelerinin ciddi bir barış girişimi olmadığını savundu. Podolyak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Putin'in sunduğu koşulların yürütülen müzakerelerle ilgisi olmadığını ve bu koşullarla "uzlaşı bulmanın" mümkün olmadığını söyledi. Podolyak, Rusya liderinin ifadelerinin Ukrayna'nın savaşı bitirmek için kabul edilebilir bir anlaşma yapmasını engellediğini belirtti.


Rusya, Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya'yı ilhak etmesine rağmen, bu bölgelerin hiçbirini şu anda tam olarak kontrol altında tutmuyor. Batılı medya kuruluşlarında son dönemde, Putin'in Ukrayna'daki savaşı bitirmeye hazır olduğuna dair çeşitli haberler yer aldı. Reuters, şubat ayında Putin'in ateşkes teklifinin ABD tarafından reddedildiğini bildirmişti. Ajans, mayıs ayında Rus üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberinde, Putin'in Ukrayna cephesinde o güne kadar elde ettiği kazanımlarla savaşı durdurmaya hazır olduğunu yazmıştı.


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya'nın Ukrayna toprakları üzerindeki kontrolünü asla kabul etmeyeceğini sıkça dile getirdi. Putin, olası görüşmelerin Zelenskiy'nin görev süresinin mayıs ayında sona ermesi nedeniyle Ukrayna Parlamentosu Sözcüsü ile gerçekleştirilebileceğini de ifade etti. Bu açıklamalar, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin devam ettiğini ve barış görüşmelerinin başlamasının önünde hala büyük engeller olduğunu gösteriyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı