Fransız medyasının davaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya doğumlu teknoloji girişimcisi, Çarşamba günü öğleden sonra Paris adliyesine sevk edilmişti.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü

Tutuksuz yargılanma kararı

Paris savcılığından yapılan açıklamada, soruşturma hakiminin Durov'un "polis gözetimine son verdiği" ve tutuksuz yargılanmasına karar verdiği belirtildi. Durov, geçen ay açılan ve 12 suç ihlali iddiasını içeren adli soruşturma kapsamında, cumartesi günü Paris dışındaki Le Bourget Havaalanı'nda gözaltına alınmıştı.

İddialar ve soruşturmanın kapsamı

Durov hakkında yapılan suçlamalar arasında, Telegram'ın çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin satışı, uyuşturucu kaçakçılığı, dolandırıcılık ve organize suç işlemlerine yataklık etmesi gibi ciddi iddialar yer alıyor. Ayrıca platformun, yasalar gerektirdiğinde soruşturmacılarla bilgi veya belge paylaşmayı reddettiği de öne sürülen suçlamalar arasında. Durov'un birden fazla vatandaşlığa sahip olması ve bu durumun kaçma riski yaratabileceği, hakimlerin tutukluluk değerlendirmesinde dikkate alınan faktörler arasında bulunuyordu.

Uluslararası tepkiler ve destek

Durov'un Fransa'da tutuklanması, Rusya'da büyük bir öfkeye neden oldu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Durov'un yasal savunması için gerekli tüm haklara sahip olmasını umduğunu belirterek, Moskova yönetiminin bir Rus vatandaşı olarak Telegram CEO'suna "gerekli tüm yardım ve desteği sağlamaya hazır" olduğunu ifade etti. Ancak Durov'un Fransa vatandaşlığına da sahip olması, durumu daha karmaşık hale getiriyor.

Durov'un tutuklanması, Telegram'ın Şii teokrasisine meydan okuyan protestoların ardından resmi olarak yasaklandığı, ancak yaygın olarak kullanıldığı İran'da da yankı buldu. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, internet yönetimini "ihlal edenlere" karşı "katı" davrandığı için Fransa'ya üstü kapalı bir övgüde bulundu.

Sonuç ve beklentiler

Pavel Durov’un yargılanma süreci, dünya genelinde ifade özgürlüğü ve dijital platformların güvenliği konularında geniş çapta tartışmaların fitilini ateşlemiş durumda. Durov'un savunma süreci ve Fransız yargısının kararı, teknoloji dünyasında büyük merakla bekleniyor

Editör: Ömer Faruk Bostancı