MTRK'nın raporuna göre, Arslon ZPT, kapsamlı çalışmalar ve yabancı zırhlı araçların analizleri sonucunda geliştirildi. NATO standartlarına uygun olarak tasarlanan bu araç, Özbekistan Savunma Sanayii Ajansı'nın çeşitli kuruluşları ile iş birliği içinde üretildi. İlk olarak 2020'de prototipi ortaya çıkan Tarlon 4x4 ve Qalqon 4x4 ZPT modellerinin üretildiği tesiste monte edilen Arslon, başkent Taşkent yakınlarındaki Krantas Group tarafından imal edildi.

Arslon 8x8 ZPT, konfigürasyona bağlı olarak 32 ila 35 ton ağırlığında olup, sürücü, komutan ve topçudan oluşan mürettebat için konforlu bir klima ünitesi ile donatıldı. Jan Kerdijk'in verdiği bilgiye göre, araç, İspanyol Escribano Mechanical & Engineering şirketinin Guardian 30 silah istasyonu ile donatıldı. Bu istasyon, Sovyet 2A42 30mm otomatik topunun yanı sıra 7.62mm makineli tüfekle de destekleniyor.

Özbekistan Silahlı Kuvvetleri, Sovyet döneminden kalan tekerlekli zırhlı araç eksikliğini gidermek amacıyla Arslon ZPT'yi geliştirdi. 1990'lı yıllarda Rus BTR-82A ve BTR-80 araçlarını tedarik eden Özbekistan, bu sistemlerin eskimesiyle birlikte yerli bir çözüm arayışına girdi. Arslon ZPT, bu ihtiyacı karşılamak üzere tasarlandı ve Özbek ordusu için büyük önem taşıyor.

İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi İtalya'dan AB'ye benzinli araç yasağını erteleme talebi

Tarlon 4x4 ZPT'nin gelişmiş bir versiyonu olan Tarlon-M 4x4 ZPT de saha testlerini başarıyla tamamladı. Bu yeni model, 13,5 ila 14,5 ton ağırlığında olup, polimer zırhlı kompozit malzemelerden yapılmış bir gövdeye sahip. 155 beygir gücündeki motoru ile 105 km/s hıza ve 750 km menzile ulaşabilen Tarlon-M, devriye görevleri, tehlikeli bölgelerde özel operasyonlar ve birlik koruma gibi görevler için tasarlandı.
Özbekistan'ın yerli üretimi olan bu yeni zırhlı araçlar, ülkenin savunma sanayii kapasitesini artırarak, askeri kabiliyetlerini güçlendirmeyi hedefliyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı