Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında vergi paketiyle ilgili soruları yanıtladı. Şimşek’in, Türkiye’nin kamu maliyesini düzenlemek için ek vergiler planladığını açıklamasının ardından Türk hisse senetlerinde sert düşüşler yaşandı.

Bloomberg’in haberine göre, Şimşek’in, yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri kârlara olası bir vergi getirilmesinin düşünüldüğünü söylemesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Açıklamaların hemen ardından Borsa İstanbul 100 Endeksi, yerel saatle 11:09 itibariyle %1'e kadar geriledi ve yaklaşık bir haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Piyasalarda bu düşüş, Şimşek’in canlı yayında hazinenin borsadaki yatırımlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini belirtmesiyle tetiklendi. Yetkililer bu fikri ilk olarak geçen ay gündeme getirmiş, ancak piyasalardan gelen olumsuz tepkiler üzerine geri adım atmışlardı.

Maliye Bakanı, ülkenin mali durumunu iyileştirmek için ek vergilerin getirilmesinin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu yeni tasarıyı savunmak için halka ulaşma kampanyası yürüttüğünü belirtti. Şimşek, asgari ücrete yapılması planlanan zam çağrılarına karşı “popülist taleplere boyun eğmeyeceğinin” altını çizdi.

Yabancı yatırımcılar, mayıs ayında %75’i aşan tüketici enflasyonunda beklenen yavaşlama için asgari ücret artışının büyük bir risk oluşturduğunu dile getirmişti. Şimşek, yetkililer için fiyat artışlarını yıl sonuna kadar %42’nin altına çekmenin önemli bir hedef olduğunu, bunun merkez bankasının 2024 için tahmin yörüngesinin üst ucu olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarında keskin düşüş: Brent petrol 75 doların altında Petrol fiyatlarında keskin düşüş: Brent petrol 75 doların altında

Lira, %0,2 değer kazanarak saat 11:10 itibariyle ABD doları karşısında 32,6990 seviyesinden işlem gördü. Ayrıca, 10 yıllık lira tahvillerinin getirisi 13 baz puan düştü.

Editör: Ömer Faruk Bostancı