Schaffhausen Kantonu Savcısı Peter Sticher, Sarco'nun tıbbi cihazlar yasası kapsamında sertifikalandırılmasının uygun olmadığını belirtti. Cihazın güvenliği konusunda soru işaretleri bulunduğunu ifade eden Sticher, özellikle ötanazi sırasında mekanik süreci kimin takip edeceğinin belirsiz olmasının sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü

Kar amacı ve ötanazi

Savcı, ötanazi işlemlerinin kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Sarco'nun kullanımından elde edilecek gelirin kanuna aykırı olduğunu belirtti. Bu da cihazın ticarileştirilmesine karşı önemli bir engel olarak öne çıkıyor.

Sarco cihazının çalışma prensibi

Sarco, kişinin tabut benzeri bir kapsüle girip içerideki düğmeye basmasıyla aktif hale geliyor. 3D teknolojisiyle üretilen cihaz, oksijen seviyesini hızla azaltırken düşük seviyede karbondioksit salgılayarak "huzurlu bir ölüm" vaat ediyor. Cihaz, ötanazi savunucusu eski doktor Philip Nitschke tarafından geliştirildi. Nitschke, cihazın çalışmasını şu şekilde açıklamıştı:

"Kişi makineye girecek ve kendisine üç soru sorulacak: 'Kimsin?', 'Neredesin?' ve 'Düğmeye basarsan ne olacağını biliyor musun?'. Bu sorular sözlü olarak cevaplandığında, yazılım düğmeye basılması için devreyi aktif hale getirecek. Düğmeye basan kişi çok hızlı şekilde ölecek."

Tepkiler ve karşıt görüşler

Exit Switzerland, Sarco'nun bu ay İsviçre'de kullanıma sunulacağını duyurmuştu. Ancak Cenevre merkezli insani yardım kuruluşu CARE, cihazın "intiharı cazip hale getirdiği" gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Bu tartışmalı cihaz, etik ve yasal boyutlarıyla ötanazi konusunda yeni bir tartışma başlattı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı