İran'da bir mahkeme, ABD'nin uyguladığı tek taraflı yaptırımların neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle açılan davada, ABD'yi 6 milyar 785 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti. Karar, halk arasında "kelebek hastalığı" olarak bilinen ölümcül Epidermolysis Bullosa (EB) hastaları ve ailelerinin şikâyeti üzerine verildi.

İran yargısına bağlı Mizan Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Tahran Uluslararası Hukuk Mahkemesi, EB hastalarının ve ailelerinin açtığı davada, ABD'nin maddi, manevi ve cezai tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme, ABD'nin tek taraflı yaptırımları nedeniyle Amerikan ve Avrupa şirketlerinin İran'a medikal ürün satışını durdurduğuna dikkat çekti.

Dünyadaki tek iyileştirici pansuman üreticisi olarak bilinen İsveç'in Mölnlycke şirketi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesiyle İran'a ürün satışını durdurmuştu. Bu kararın ardından, İran'daki EB hastalarının yüzde 20'sinin hayatını kaybettiği, hayatta kalanların ise büyük acılar çektiği belirtildi.

İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü İsrail askerlerinin Suriye'de Hizbullah'a ait füze üretim tesisine baskın düzenlediği öne sürüldü

İran, bu hastalara medikal malzeme ve ilaç sağlamak için çeşitli girişimlerde bulunduysa da, ABD'nin engellemeleriyle karşılaştı. Bunun üzerine, 2022 yılında EB hastalarının aileleri ABD ve yetkilileri aleyhine dava açtı. Mahkeme, ABD'yi hastalara ve ailelerine ödenmek üzere 6 milyar 785 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti.

ABD, 2015 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimî üyesi ve Almanya ile birlikte İran ile nükleer anlaşma imzalamıştı. Ancak, Mayıs 2018'de Trump döneminde bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran'a yönelik yaptırımları geri getirdi. Washington'un doğrudan sağlık sektörüne yönelik bir yaptırımı olmamasına rağmen, bankacılık yaptırımları ve yabancı şirketlerin yaptırım korkusu, İran'ın sağlık malzemeleri ve ilaç ithalatını zorlaştırdı.

İran, EB hastalarının tedavisi için İsveç'ten yara örtüleri ve giysileri ithal ediyor ve bunları hastalara ücretsiz olarak temin ediyordu. Ancak, ABD'nin yaptırımlarının tekrar uygulanmaya başlamasıyla birlikte İsveçli şirket, EB hastaları için hayati öneme sahip yara örtülerini İran'a satmayı durdurdu.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı