162 milyon sterlinlik yeni savunma yardımı

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey, Ramstein’daki ABD Hava Kuvvetleri Üssü’nde yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna’ya olan desteğini yineledi ve uluslararası ortakları da benzer yardımlar sağlamaya çağırdı. Healey, bu yardım paketinin toplam değerinin 162 milyon sterlin olduğunu ve füzelerin 2024 yılı sonuna kadar teslim edilmesinin planlandığını belirtti. Ayrıca, yıl sonuna kadar değeri 300 milyon sterlin olan yeni yardım paketleri üzerinde çalışıldığını da ekledi.

Thales Group tarafından üretilecek

Ukrayna’ya gönderilecek olan Martlet füzeleri, Belfast’taki Thales Group fabrikasında üretilecek. Bu füzeler, İngiltere’nin Geleceğin Hava Savunma Güdümlü Silah Programı kapsamında geliştirildi ve özellikle küçük ve hızlı hareket eden hedeflere karşı etkili bir çözüm sunmak amacıyla tasarlandı. Savunma Bakanı Healey, bu yardımın Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmeye yönelik olduğunu vurguladı.

Martlet füzesi hakkında

Martlet Hafif Çok Amaçlı Füze (LMM), 13 kg ağırlığında ve 8 kilometre menzile sahip bir füze sistemidir. Farklı platformlarda test edilen füze, özellikle helikopterler, deniz araçları ve insansız hava araçları gibi çeşitli araçlarda kullanılabiliyor. Martlet, küçük tekneler ve hafif zırhlı araçlar gibi hedeflere karşı da etkili olmasıyla biliniyor.

Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor Türkiye'nin ilk yüzer gaz üretim platformu, Çanakkale'ye ulaşmış bulunuyor

Bu yardım paketi, Temmuz ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy’nin Londra ziyaretinde imzalanan yeni Savunma İhracat Destek Anlaşması sonrasında geldi. İngiltere’nin bu hamlesi, Ukrayna’ya olan kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı