Uluslararası Para Fonu (IMF), Temmuz ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda küresel ekonominin zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin nisan ayında yapılan tahminlerle uyumlu olarak yüzde 3,2 oranında olacağı öngörülürken, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi yukarı yönlü revize edildi.


IMF, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,6 oranında büyümesini beklediğini açıkladı. Daha önce bu oran yüzde 3,1 olarak tahmin edilmişti. Raporda ayrıca Türkiye'nin gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüme kaydedeceği ifade edildi. Nisan ayındaki tahminlerde ise bu oran 2024 için yüzde 3,1 ve 2025 için yüzde 3,2 olarak öngörülmüştü.


Raporda, küresel ekonominin 2025 yılında yüzde 3,2 oranında büyümesinin tahmin edildiği belirtilirken, hizmet enflasyonunun dezenflasyon sürecini geciktirdiği ve bu durumun para politikasının normalleşmesini zorlaştırdığı vurgulandı. Enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin ve artan ticari gerilimlerle politika belirsizliği bağlamında faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalma ihtimalinin arttığı ifade edildi.


IMF, ABD ekonomisine ilişkin 2024 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,7'den yüzde 2,6'ya düşürdü, ancak 2025 yılı için yüzde 1,9 olarak korudu. Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmini ise bu yıl için yüzde 0,8'den yüzde 0,9'a çıkarıldı.


Almanya ekonomisinin bu yıl için yüzde 0,2, gelecek yıl için ise yüzde 1,3 oranında büyüme kaydedeceği öngörülürken, Fransa ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 0,7'den yüzde 0,9'a yükseltildi, gelecek yıl için ise yüzde 1,4'ten yüzde 1,3'e indirildi.


İtalya ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 0,7'de sabit bırakılırken, 2025 yılı için yüzde 0,7'den yüzde 0,9'a çıkarıldı. İspanya ekonomisinin bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 1,9'dan yüzde 2,4'e yükseltildi ve gelecek yıl için yüzde 2,1 olarak korundu. İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisi ise bu yıl için yüzde 0,5'ten yüzde 0,7'ye yükseltilirken, gelecek yıl için yüzde 1,5'te sabit tutuldu.


Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomileri grubunda Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 4,6'dan yüzde 5'e, gelecek yıl için ise yüzde 4,1'den yüzde 4,5'e yükseltildi. Hindistan ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisi yüzde 6,8'den yüzde 7'ye çıkarılırken, gelecek yıl için yüzde 6,5'te sabit tutuldu. Rusya ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmini yüzde 3,2 olarak korunurken, gelecek yıl için yüzde 1,8'den yüzde 1,5'e indirildi.

Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı Samsunspor, Başakşehir’i 2-0 mağlup ederek üç puanı kaptı


IMF, aşırı sıcaklıkların küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, işverenleri çalışma ortamlarını iyileştirmeye ve çalışanlarını korumaya yönelik önlemler almaya çağırıyor. Bu kapsamda, kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı