Türk Dışişleri Bakanlığı, suikaste ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz" denildi. Açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

"Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan, önceki saldırılarda olduğu gibi, Heniyye'ye yönelik düzenlenen suikastın da aynı amaçla yapıldığını ifade etti ve siyonist barbarlığın emellerine ulaşamayacağını vurguladı. İslam dünyasının güçlü duruşu ve insanlığın ittifakı ile Gazze’deki zulmün ve İsrail’in estirdiği terörün son bulacağını umduğunu söyledi.

Bakan Fidan'dan açıklama

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Heniyye'nin yaşamını Filistin davasına adadığını ve son dönemde ateşkes sağlanması için harcadığı çabanın şahidi olduklarını belirtti. Fidan, "İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş'tan başsağlığı mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler" ayetini paylaşarak, Filistin davasının siyasi lideri Heniyye'nin şehit edildiğini belirtti. Kurtulmuş, "Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı ali, mekanı cennet olsun" dedi.

Rusya: "Haniye'ye suikast kabul edilemez"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Heniyye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi ve bu durumun gerilimi daha da tırmandıracağını söyledi.

Mahmud Abbas'tan birlik çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Heniyye'ye yönelik suikastı kınayarak, Filistin halkını İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

Beyaz Saray'ın tepkisi

Beyaz Saray yetkilisi, Heniyye'nin İran'da öldürüldüğüne dair haberleri gördüklerini ifade etti ancak detaylı bilgi vermedi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan açıklama

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Heniyye'ye suikast düzenleyen işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceklerini söyledi. Pezeşkiyan, "İran, Kudüs Şehidi İsmail Haniye'nin yasını tutuyor" ifadelerini kullandı ve İran ile Filistin arasındaki bağın güçleneceğini belirtti.

Hizbullah'tan başsağlığı mesajı

Hizbullah Hareketi, Heniyye için Hamas'a ve Filistin halkına başsağlığı diledi ve tüm direniş alanlarındaki mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurguladı.

Bölge liderlerinden tepkiler

Yemen'deki Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi, Heniyye'ye yönelik suikastı iğrenç bir terör suçu olarak nitelendirdi. Lübnan geçici Başbakanı Najib Mikati, suikastı şiddetle kınadı ve bunun bölgedeki tehlikenin kapsamını genişleten bir tehdit olduğunu söyledi. Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı el-Karadaği ise Haniye'nin şehadetinin direniş ve fedakarlığın sembolü olarak kalacağını belirtti.

Katar ve Afganistan'dan açıklama

Katar, Heniyye'ye yönelik suikastı kınayarak, bu saldırının bölgede kaosa yol açabileceği uyarısında bulundu. Afganistan yönetimi de Haniye için başsağlığı dileğinde bulundu.

Siyasi parti liderlerinden taziye mesajları

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Heniyye'nin öldürülmesine ilişkin kınama ve taziye mesajları yayımladılar.

Hamas'tan ilk açıklama

Küresel Kuzey ülkeleri, iklim protestolarını bastırmak için sert tedbirlere başvuruyor Küresel Kuzey ülkeleri, iklim protestolarını bastırmak için sert tedbirlere başvuruyor

Hamas, Heniyye'nin suikasta uğramasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hamas İslamî Direniş Hareketi yüce Filistin halkına, İslam alemine, Arap halklarına ve vicdanlı tüm özgür insanlara başsağlığı diler. Hareketimizin Lideri Mücahid İsmail Haniye, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanının yemin törenine katıldıktan sonra Tahran’daki ikametinde Siyonistler tarafından gerçekleştirilen hain bir saldırı sonucunda şehid oldu" ifadelerine yer verdi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı