Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele için uyguladığı sıkı para politikaları sona yaklaşırken, ABD seçimlerinin olası sonuçları varlık fiyatlamalarını zorlaştırmayı sürdürüyor.

Gözler TCMB'den çıkacak faiz kararında 

Yurt içindeki piyasaların bu hafta yakından takip edeceği en önemli gelişmelerden biri, Salı günü açıklanacak olan Temmuz ayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı olacak. TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yarın toplanacak.

Migros'tan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda çeşitli etkinlikler Migros'tan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda çeşitli etkinlikler

Faiz Kararı beklentileri

Faiz kararı aynı gün saat 14.00'te açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu. Ekonomistler, TCMB'nin politika faizini bu ay da yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor.

Geçen haftaya ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'in "Faiz indirimleri için geç kalmak istemiyoruz." açıklaması damgasını vurmuştu. Bu açıklama, küresel piyasalarda geniş yankı uyandırmıştı.

Piyasa aktörleri, bu hafta TCMB'nin alacağı kararın yurt içi ekonomik dengeler ve yatırımcı güveni üzerinde belirleyici olacağını öngörüyor.

Gram altının fiyatı: 2 bin 552 TL

İstanbul Kapalıçarşı, yurt içinde altın fiyatları ise şöyle:

Gram altın: 2 bin 552 TL

Çeyrek altın: 4 bin 260 TL

Cumhuriyet altını: 16 bin 975 TL

Ata altın: 17 bin 535 TL

Yarım altın: 8 bin 513 TL

Döviz Kurları

Döviz piyasasında son durum şu şekilde:

  • Dolar: 33,07 TL
  • Euro: 36,04 TL
  • Sterlin: 42,73 TL

Cuma günkü kapanışta döviz kurları şöyleydi:

  • Dolar: 33,05 TL
  • Euro: 36,03 TL
  • Sterlin: 42,75 TL

Kripto para piyasaları

Kripto para piyasalarında yılın başında başlayan yükseliş, Bitcoin’in yarılanma süreciyle birlikte büyük bir dalgalanmaya dönüştü. Şu anki fiyatlar:

  • Bitcoin: 67.690 USD
  • Ethereum: 3.495 USD

Brent petrol fiyatları

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma, akaryakıt fiyatlarında sürekli bir hareketlilik yaratıyor. Brent petrolün varil fiyatı şu anda 83,09 USD.

Borsa İstanbul

Cuma günü Borsa İstanbul dar bir bantta hareket etti. BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,15 artışla 11.156,20 puandan tamamladı ve bu kapanış rekorunu kırdı.

Editör: Ömer Faruk Bostancı