Güney Kore'de yapay zeka ile oluşturulan "sahte cinsel içerikli görüntüler" ülkede büyük tepki yarattı. Yılbaşından bu yana okullarda reşit olmayan öğrenciler ve öğretmenlerin hedef alındığı 434 "deepfake" vakasının rapor edildiği açıklandı.

Almanya'da meydana gelen bir yangında, Türk bir anne ve 5 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti Almanya'da meydana gelen bir yangında, Türk bir anne ve 5 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti

Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde okullardan bildirilen bu tür vakalara ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, vakaların 243'ü liselerde, 179'u ortaokullarda ve 12'si ise ilkokullarda meydana geldi. Toplamda 617 kişiyi etkileyen bu olaylardan 350'si hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Ayrıca, Savunma Bakanlığı, 24 askeri personelin de bu tür olaylarda mağdur olduğunu belirtti ve farkındalığı artırmak için çeşitli eğitim programları düzenleyeceğini açıkladı. Bakanlık, askerlerin ve bakanlık çalışanlarının fotoğraflarının "sahte cinsel içerikli görüntü" üretiminde kullanılma riski nedeniyle kurum içi iletişim ağlarından kaldırıldığını ve bu fotoğraflara sadece yetkili kişilerin erişebileceğini duyurdu.

Özellikle okullar ve üniversitelerle bağlantılı bazı sohbet gruplarında, çoğunluğu kadın ve kız çocuklarına ait manipüle edilmiş ses ve görüntülerin yayıldığı tespit edildi. Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, bu görüntülerin yayıldığı Telegram platformu hakkında "suça yataklık etme" suçlamasıyla ön soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı