Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, terör eylemleriyle anılan Gabar Dağı, 2021'deki petrol keşfiyle önemli bir değişim geçirdi. Günlük 45 bin varil üretim yapılan 41 kuyuyla Şırnak'ın cazibe merkezi haline gelmesi sağlanırken, 3 bin kişiye istihdam fırsatı sunuldu. Zorlu arazi şartlarında petrol üretimi ve ticarileştirilmesi büyük bir operasyon gerektiriyor ve bu sürecin en önemli parçası ulaşım altyapısı oluşturuyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük karasal petrol keşfi

MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı MrBeast ve Amazon’a “kötü çalışma koşulları” nedeniyle dava açıldı

Cumhuriyet tarihinin en büyük karasal petrol keşfi olan Gabar'da, Ankara-İstanbul mesafesi kadar yol inşa edildi. 1850 metre yüksekliğe kadar ulaşan bu yollar, petrol transferinin yanı sıra bölgenin coğrafi ve iklim koşulları göz önünde bulundurularak yapıldı. Ana yollar asfalt, güvenlik ve bağlantı yolları ise beton kaplama ile inşa edildi. Beton yolların kalınlığı 20 santimetre, asfalt yolların ise 63 santimetre olarak belirlendi.

Gabar'ın can damarı: Ulaşım altyapısı

Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdeyi vermesinin ardından üretim için çalışmalara başladıklarını söyleyerek, "Bölgedeki tüm ekiplerin koordineli bir şekilde çalışması için lojistik çok önemli bir unsurdu. Ekipmanların, iş makinelerinin ve kulelerin tespit ettiğimiz kuyulara götürülmesi ve sonrasında da üretilen petrolün transferi için bu konuya özel önem verdik." dedi.

TPAO çalışanları, saha içerisinde bulunan köylerde yaşayanlar, güvenlik güçleri ve çalışmalara destek olan alt işverenleri kapsayacak şekilde bütüncül bir bakış açısıyla bir ulaşım altyapısı hazırladıklarının altını çizen Bayraktar, "Gabar'ın can damarını bu ulaşım altyapısı oluşturuyor. Stratejik yol ağımız, yaklaşık 2 yılda 480 kilometreye ulaşmış durumda. Elbette saha geliştirme çalışmalarına bağlı olarak bu ağı daha da geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Editör: Ömer Faruk Bostancı