Paris, 2024 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaparken, evsizlerin başkentten uzaklaştırıldığı iddiaları sosyal medyada büyük tepki çekti. Timmy Derneği'nin Başkanı Esperance M., bu durumun Paris’in “yoksulluk bulunmayan” bir şehir imajı vermek için yapıldığını öne sürdü.

Hindistan hava savunmas güçleniyor Hindistan hava savunmas güçleniyor

Olimpiyat hazırlıkları sırasında Paris ve çevresindeki evsizler, çocuklar ve düzensiz göçmenlerin kaldıkları yerlerden çıkarıldığı iddia edildi. Sokaklarda yaşayan bu insanlar, Strazburg ve Orleans gibi farklı kentlere taşındı. "Madalyonun Diğer Yüzü" adlı düzensiz göçmenlere yardım topluluğunun haziran ayında yayınladığı rapora göre, Ile-de-France bölgesinde 3 bin 434'ü çocuk olmak üzere toplam 12 bin 545 evsiz yerlerinden uzaklaştırıldı.

Raporda, 26 Nisan 2023 tarihinde Ile-Saint-Denis bölgesinde Olimpiyat Köyü'ne yakın bir alanda 500 evsizin tahliye edildiği belirtildi. “Bu tahliye ve Paris Olimpiyat Oyunları arasında bağ kurmamak zor” ifadeleri dikkat çekti.

Timmy Derneği Başkanı Esperance M., evsizlerin başkentten uzaklaştırılması politikası hakkında sert eleştirilerde bulundu. Fransız resmi makamlarının evsizler için “barınma imkânı yok” dediğini belirten Esperance, aynı zamanda Rugby Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunları personeli için 5 bin acil konaklama yerinin dönüştürüldüğünü söyledi. Esperance, "Paris’e zengin bir imaj vermek için en savunmasız insanları feda ediyorlar. Manzarada leke gibi görülen insanları uzaklaştırıyorlar," dedi.
Esperance, hükümetin Olimpiyatlar süresince turistlerin manzarasına girmesini istemediği evsizleri cezalandırdığını ifade etti. Ayrıca, bu insanların yıllardır burada yaşadığını ve eğitim gören gençlerin bile farklı bölgelere gönderildiğini belirtti.

Esperance, evsizlerin bilmedikleri yerlere sevk edildiğini ve rızalarının alınmadığını vurguladı. Derneklere tahliyelerle ilgili önceden bilgi verilmediği için evsizlere bilgilendirme yapılamadığını da ekledi.

Paris dışına gönderilen bazı çocuk göçmenlere kalacak yer talep etmeleri durumunda reşit birey başvurusu yapmaları istendiğini açıklayan Esperance, bunu kabul etmeyen çocukların ya sokakta kaldığını ya da yeniden Paris’e geldiğini anlattı.

Son olarak, Esperance, “Evsizlerin Olimpiyat Oyunları boyunca da bir şekilde buradan uzaklaştırılacaklarını çok iyi biliyorduk,” diyerek valiliğin konuyu derneklerle görüşmeye yönelik açık bir tutum sergilememesini eleştirdi.

Editör: Ömer Faruk Bostancı