Endonezya Ordusu'nun 30 ton sınıfındaki paletli personel taşıyıcı araç ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen bu proje, FNSS ile PT Pindad'ın önceki başarılı işbirliklerinden biri olan KAPLAN MT (HARIMAU) Orta Ağırlık Sınıfı Tank Projesi’nin başarısı üzerine inşa edilmiştir. Bu işbirliği, Endonezya Savunma Bakanlığı'nın personel taşıyıcı programında da FNSS ve PT Pindad'ı tercih etmesine katkı sağladı.


KAPLAN ZPT üretimi ve teslimat süreci
KAPLAN ZPT’nin imalat faaliyetlerine 2025 yılı içerisinde başlanması planlanıyor. Proje kapsamında ilk araç Türkiye’de FNSS tesislerinde, ikinci araç ise Endonezya'da PT Pindad tarafından üretilecek. Teslimatların ise 2026 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Araçların tasarım ve test aşamaları, FNSS ve PT Pindad’ın işbirliğiyle hem Türkiye’de hem de Endonezya’da gerçekleştirilecek. Araçların, son kullanıcı olan Endonezya Ordusu'nun taleplerine uygun olarak geliştirileceği belirtildi.


KAPLAN ZPT’nin öne çıkan özellikleri
FNSS, KAPLAN ZPT'yi geleceğin muharebe sahalarının gereksinimlerine uygun olarak tasarlamayı hedefliyor. Gelişmiş balistik koruma, mayın koruma sistemleri ve etkili ateş gücü ile donatılması planlanan bu araç, yüksek bir beka kabiliyetine sahip olacak. Güç grubu önde yer alacak olan araç, KAPLAN MT projesi sırasında gerçekleştirilen teknolojik iyileştirmelerden faydalanarak geliştirilecek. Araç, 13 personeli taşıma kapasitesine sahip olacak ve her türlü arazi ve iklim koşulunda operasyon yapabilecek şekilde tasarlanacak.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye olarak büyük bir momentum yakaladık TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye olarak büyük bir momentum yakaladık


Modüler yapı ve yüksek koruma
KAPLAN ZPT, muharebe sahasının değişen tehditlerine karşı modüler bir beka sistemi ile donatılacak. Araç, kullanıcı taleplerine bağlı olarak tanksavar füzeleri ve roket güdümlü el bombalarına karşı aktif koruma sistemi ile de sunulabilecek. FNSS’nin tasarımında, araç içi titreşimi azaltacak gelişmiş bir süspansiyon sistemi bulunacak ve 360 derece durumsal farkındalık sağlayan kameralarla donatılacak. Ayrıca, araçta yangın bastırma, klima ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) koruma sistemleri yer alacak.


Çok yönlü kullanım ve ortak sistemler
KAPLAN ZPT, çok yönlü kullanım için modüler bir platform olarak geliştirilecek. Mekanize piyade, keşif, komuta kontrol, kuvvet koruma, tıbbi tahliye ve doğrudan ateş desteği gibi çeşitli görevleri yerine getirebilecek şekilde yapılandırılabilecek. Bu tasarım, güçlü bir motor ve otomatik şanzıman ile desteklenerek modern ana muharebe tanklarıyla uyumlu hareket kabiliyeti sağlayacak.


Ortak parçalarla lojistik avantajlar
KAPLAN ZPT, FNSS’nin diğer paletli araçları ile büyük oranda ortak parça ve alt sistemlere sahip olacak. Bu sayede araç, halihazırda TSK ve Endonezya Ordusu'nun envanterinde bulunan araçlarla yüksek oranda lojistik birliktelik sağlayacak. Ortak parça kullanımı, dünya çapında kullanıcılar için lojistik yükün azalmasını ve araçların muharebe sahasındaki performansını artıracak.


FNSS, KAPLAN ZPT projesiyle, sınıfında en üstün ve eşsiz bir zırhlı personel taşıyıcı geliştirme hedefini sürdürüyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı