Yeni bir araştırma, Eski Mısır katiplerinin uzun süre bağdaş kurarak oturmanın ve yazarken eğilmenin etkilerinden muzdarip olduklarını ortaya koydu. Bu çalışma, katiplerin osteoartrit ve diğer iskelet sorunları yaşadıklarını gösteriyor.
Katiplerin İskeletlerinde Görülen Değişiklikler

Arkeologlar, Mısır’daki bir piramit mezar kompleksi olan Abusir’de MÖ 2700 ile 2180 yılları arasında gömülen 30’u katip olan 69 yetişkin erkeğin iskeletlerini inceledi. Katiplerin iskeletlerinde, diğer mesleklerde çalışan yetişkin erkeklere kıyasla daha belirgin dejeneratif değişiklikler tespit edildi. En çok etkilenen alanlar arasında sağ köprücük kemiği, sağ üst kol kemiğinin omuz yuvasına bağlandığı yer, sağ uyluk kemiğinin diz ve omurganın üst kısmındaki omurla buluştuğu alt kısmı yer aldı.

Bağdaş kurarak oturmanın etkileri

Katiplerin uzun süre bağdaş kurarak oturmaları veya sağ bacakları yukarı doğru bükülmüş olarak sol bacakları üzerinde diz çökmeleri, iskeletlerinde belirgin değişikliklere yol açtı. Çalışmanın ortak yazarı Veronika Dulíková, “Katiplik becerisine sahip memurlar dönemin seçkinleri arasında yer alıyordu ve devlet yönetiminin omurgasını oluşturuyordu.” dedi.
Petra Brukner Havelková'nın açıklamaları

Prag Ulusal Müzesi Antropoloji Bölümü’nde antropolog olan başyazar Petra Brukner Havelková, “Tipik bir yazıcının çalışma pozisyonunda, başın öne doğru eğilmesi ve omurganın bükülmesi gerekiyordu, bu da başın ağırlık merkezini değiştirdi ve omurgaya baskı uyguladı.” dedi.

Duruş problemleri

Mezarlardaki kabartma süslemeler ve katip heykelleri, katiplerin duruşları hakkında bilgi veriyor. Bu insanlar, farklı oturma ve ayakta durma pozisyonlarındaydı ve bu nedenle ilgili fiziksel değişiklikleri incelemek için çok önemliydi. Katiplerin çeneleri ve sağ başparmaklarının ilk kemikleri de etkilenmiş görünüyordu. Bu noktalarda aşınma ve yıpranma vardı, bu da katiplerin yazı gereçleri oluşturmak için saz saplarının uçlarını çiğnemelerinin ve yazarken bunları başparmaklarıyla sıkıştırmalarının sonucuydu.

Afrika'dan göç eden ilk insanların hayatta kalma sırrı ortaya çıktı Afrika'dan göç eden ilk insanların hayatta kalma sırrı ortaya çıktı

Sonuçlar

Araştırma, uzun süre bağdaş kurarak oturmanın ve yazma faaliyeti sırasında tekrarlayan görevlerin çene, boyun ve omuz bölgelerinde aşırı yüklenmeye neden olduğunu ortaya koyuyor. Bu bulgular, Eski Mısır'ın yüksek rütbeli katiplerinin de günümüz ofis çalışanları gibi mesleki risk faktörlerine maruz kaldıklarını gösteriyor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı