Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da hızla yayılan maymun çiçeği virüsü (mpox) için küresel bir acil durum ilan etti. DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu adımın en yüksek alarm seviyesi olduğunu ve "uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu" olarak değerlendirildiğini duyurdu. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bu salgını “çok yüksek riskli bir olay” olarak sınıflandırmıştı.

Bu yılın başından itibaren Afrika'da 13 ülkede 17 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 500'ün üzerinde ölüm bildirildi. En yüksek vaka sayısı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü; bu ay teyit edilen vakaların yüzde 96’sı bu ülkede tespit edildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki toplam vaka sayısı 14 bini geçti.

Maymun çiçeği virüsü, insanlar arasında ve enfekte hayvanlardan kolayca yayılabilen viral bir hastalık olarak tanımlanıyor. DSÖ'ye göre, virüs dokunma, öpüşme veya seks gibi yakın temas yoluyla ve ayrıca çarşaf, giysi gibi kontamine materyaller aracılığıyla da bulaşabiliyor.

Şırnak'ta ambulans helikopter rahatsızlanan bebek için havalandı Şırnak'ta ambulans helikopter rahatsızlanan bebek için havalandı

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor ve bunlar arasında ateş, ağrılı döküntü, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, düşük enerji ve büyümüş lenf düğümleri yer alıyor. 2022 yılında, DSÖ “maymun çiçeği hastalığı” (Monkeypox) ismini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Editör: Ömer Faruk Bostancı