TÜRKSAT 6A uydusu, TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech iş birliğiyle üretildi. SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD’den uzaya gönderilen uydu, yörünge transferi sırasında 70 bin kilometre irtifaya kadar çıktı. CTech tarafından sağlanan haberleşme alt sistemi, bu mesafeden yer istasyonuyla iletişim kurarak önemli bir teknoloji başarısı elde etti.

7/24 kesintisiz haberleşme

AMD, yapay zeka PC'leri için stratejilerini açıkladı AMD, yapay zeka PC'leri için stratejilerini açıkladı

CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, “CTech olarak uydunun üzerinde üretilen kritik veriler olan telemetrilerin uydu yer kontrol istasyonuna gönderilmesini, uzaktan kontrolünü sağlayan telekomutların uydu bilgisayarı tarafından alınmasını ve yörüngesinin yüksek hassasiyetle belirlenmesini sağlayan mesafe ölçüm sinyalinin iletimini sağlayan Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemini geliştirdik. Bu alt sistem sayesinde TÜRKSAT 6A uydusu, kesintisiz olarak 7 gün 24 saat yer istasyonu ile haberleşebilecek.” dedi.

Deniz, kara ve havadan sonra uzayda

2005 yılında kurulan CTech, 2007 yılında uydu haberleşme ürünleri üzerine çalışmalarına başladı. 2014 yılında TÜRKSAT 6A – Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi sözleşmesini imzalayan firma, teknolojik ürünler sunduğu deniz, hava ve kara alanlarına uzayı da ekleyerek kapsamını genişletti.

Uzayda yerli üretim imzası

CTech Genel Müdürü Fırat, “CTech olarak daha önce yurt dışından tedarik edilen haberleşme uydularında yine yabancı üreticiler tarafından geliştirilmiş olan bu alt sistemin tamamını yerli olarak geliştirmekte ve üretmekteyiz. Bu kapsamda uyduda üretilen verilerin yer istasyonuna aktarımını sağlayan telemetri vericiler, yer istasyonundan gönderilen komutların uydu tarafından alınması ve işlenmesini sağlayan telekomut alıcılar, verilerin uydudan yer istasyonuna veya yer istasyonundan uyduya aktarımını sağlayan antenler ile uydu içerisinde sinyallerin doğru noktalara iletimini sağlayan dalga kılavuzu ekipmanlar CTech tarafından sağlandı.” şeklinde konuştu.

Telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi nedir?

Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi, uyduların en kritik alt sistemlerinden biridir. Uyduda üretilen sağlık bilgileri olan telemetriler, uydunun uzaktan kontrolünü sağlayan telekomutlar ve uydunun yörüngesinin yüksek hassasiyetle belirlenmesini sağlayan mesafe ölçüm işlevi bu alt sistem aracılığıyla sağlanır. Bu sistem, alıcı ve verici birimler, antenler ve antenler ile alıcı-verici birimler arasında sinyal aktarımını sağlayan bileşenlerden oluşur. Yersabit uydularda asgari 15 yıl boyunca 7 gün 24 saat kesintisiz olarak yer istasyonları ile haberleşmeyi sağlayacak şekilde geliştirilmiştir ve zorlayıcı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmıştır.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı