Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na bağlı Savunma Ekipmanları ve Destek Birimi (DE&S), Tyche’nın Dünya yörüngesine başarıyla yerleştirildiğini doğrulayan bir paylaşım yaptı. Çamaşır makinesi büyüklüğündeki bu uydu, tamamen Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'na ait olup, askeri operasyonlar için kritik istihbarat sağlamak ve hükümet genelindeki görevleri desteklemek amacıyla kullanılacak.

Savunma Tedarik Bakanı'nın açıklamaları

Savunma Tedarik Bakanı Maria Eagle, Tyche'nin fırlatılmasının ülkenin inovasyonu destekleme konusundaki kararlılığını gösterdiğini vurgulayarak, "Bu uydu, askeri operasyonlar için temel istihbarat sağlamanın yanı sıra hükümet genelinde daha geniş görevleri destekleyecek." dedi.

Uydu hakkında detaylar

Tyche askeri uydusu, Dünya yüzeyinin gündüz görüntülerini ve videolarını yakalamak üzere Birleşik Krallık Uzay Komutanlığı tarafından işletilecek. Uydu, alçak dünya yörüngesinden kritik istihbarat toplayarak ve düşman hareketlerini izleyerek İngiliz ordusunun operasyonel kabiliyetlerini genişletecek. Kalkıştan birkaç saat sonra gelen ilk sinyaller, uydunun başarıyla yerleştirildiğini doğruladı.

ABD Başkan Yardımcısı Harris'in mitingi sırasında Filistin yanlısı slogan atan gösterici salondan çıkarıldı ABD Başkan Yardımcısı Harris'in mitingi sırasında Filistin yanlısı slogan atan gösterici salondan çıkarıldı

Projenin detayları ve amacı

Yaklaşık bir çamaşır makinesi büyüklüğünde olan Tyche askeri uydusu, 150 kilogram ağırlığında ve 5 yıllık bir ömre sahip. Uydu, DE&S ile Guildford merkezli Surrey Satellite Technology Limited arasında 22 milyon poundluk (29 milyon dolar) bir işbirliğinin ürünü olarak geliştirildi. Savunma Bakanlığı’na göre, Tyche projesi, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında uzay tabanlı askeri varlıkların kritik rol oynamasının ardından başlatıldı. Uydu, ISR’nin yanı sıra doğal afetlerin izlenmesi ve iklim değişikliğinin etkilerinin takip edilmesi gibi görevlerde de kullanılacak.

Tyche, Birleşik Krallık'ın uzay tabanlı askeri varlıklarını güçlendirme konusundaki kararlılığını ve bu alandaki yeteneklerini artırma hedefini açıkça ortaya koyuyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı