Hindistan hava savunmas güçleniyor Hindistan hava savunmas güçleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık seçimlerinden çekildiğini ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekleyeceğini duyurdu. Bu kararının ardından Avrupalı liderlerden Biden'a teşekkür mesajları geldi.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada başkan olarak hizmet etmenin hayatının en büyük onuru olduğunu belirtti ve kararına ilişkin daha ayrıntılı bir ulusa sesleniş konuşması yapacağını duyurdu.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Biden'ın adaylıktan çekilme kararı üzerine bir teşekkür mesajı paylaştı. Scholz, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda Biden'a "dostum" diye hitap ederek, "Onun sayesinde transatlantik işbirliği sıkı, NATO güçlü ve ABD bizim için iyi ve güvenilir bir ortak. Yeniden aday olmama kararı takdiri hak ediyor," ifadelerine yer verdi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, X hesabında yaptığı paylaşımda Biden'a teşekkür etti ve Biden'ın Polonya, Amerika ve dünya için aldığı zor kararları takdirle karşıladığını belirtti. Tusk, "Sayın Başkan Joe Biden, Polonya'nın, Amerika'nın ve dünyanın daha güvenli, demokrasinin daha güçlü olması için çok sayıda zor karar aldınız. Nihai kararınızı açıklarken aynı motivasyonlarla hareket ettiğinizi biliyorum," dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, X platformunda yaptığı paylaşımda Biden'ın cesur ve onurlu kararını takdir ettiğini belirtti. Sanchez, "(Biden'ın) kararlılığı ve liderliği sayesinde ABD, salgın sonrası ekonomik krizi ve Kongre Binası'na yapılan ciddi saldırıyı atlatarak, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in Rusya saldırganlığı karşısında Ukrayna'ya verdiği destekle örnek teşkil etti," ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Biden'a Rus işgalinden bu yana geçen iki yılda verdiği "sarsılmaz destek" için teşekkür etti. Zelenskiy, yaptığı paylaşımda, "Başkan Biden'ın liderliği için her zaman minnettar olacağız" diyerek, "Bugünkü zor ama güçlü karara saygı duyuyoruz," dedi.

Biden yönetimindeki ABD, Ukrayna'nın başlıca mali ve askeri destekçisi olurken, şu anki Washington yönetiminde ve Kiev'de Donald Trump'ın kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanması halinde desteğin kesilebileceği endişesi mevcut.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da X hesabından yaptığı paylaşımda Biden'ın kararına saygı duyduğunu ve başkanlığının geri kalanında kendisiyle birlikte çalışmayı "dört gözle" beklediğini kaydetti. Starmer, "Olağanüstü kariyeri boyunca yaptığı gibi, kararını Amerikan halkı için en iyi olduğuna inandığı şeye dayanarak verdiğini biliyorum," dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Biden'a "olağanüstü liderliği" için teşekkür etti ve başkan adaylığı yarışı için kendisini desteklemesinden onur duyduğunu belirtti. Eski ABD Başkanı Barack Obama ise Biden'ın ABD'nin en önemli başkanlarından biri olduğunu ve "en yüksek mertebede bir vatansever" olduğunu vurguladı. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Biden'a "sevgi ve şükranlarını" ileterek, "Tanrı Amerika'yı Joe Biden'ın büyüklüğü ve iyiliğiyle kutsadı," ifadelerini kullandı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı